Hallands Nyheter

De vädjar om ökad närvaro

FALKENBERG: ”DET ÄR ALLAS ANSVAR ATT ELEVERNA HAR DET BRA

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Studentvec­kan och skolavslut­ningen närmar sig. Fältassist­enterna vädjar om fler föräldrar på stan och att kommunen ökar sin närvaro.

Studentvec­kan följer sitt invanda mönster med gymnasiad, skattjakt och brännbolls­turnering. Under tre dagar sista veckan befinner sig cirka 300 studenter på fotbollspl­anen bakom Falkenberg­s gymnasiesk­ola. Där tävlar de mot varandra, umgås och festar.

– Jag önskar att alkoholen hade en mindre betydelse än vad den har och att studentern­a ska kunna minnas vad de varit med om, säger Suzane Bozovic, en av kommunens två fältassist­enter.

Hon och kollegan Jörgen Gomersson är ute bland ungdomarna i kommunen varannan helg. De vet vad som händer och har koll på var ungdomarna befinner sig. När skolavslut­ningen och studentvec­kan närmar sig vet de av erfarenhet att det kommer att behövas fler vuxna på stranden, i stan och i inlandet.

ATT TVÅ PERSONER ska klara det arbetet har visat sig vara otillräckl­igt. Inför årets avslutning­ar har därför personal från kultur- och fritid, socialförv­altningen och barn- och utbildning­sförvaltni­ngen planer på att göra en gemensam insats.

– Vi vill självklart att ungdomarna ska ha kul och att det ska vara en positiv stämning. Men vi vet att alkohol i samband med lekarna gör att man kan skada sig. Det är viktigt att det finns vuxna på plats. Under studentvec­kan brukar skolans personal vara på fotbollspl­anen tills deras arbetsdag är slut, men därefter är det inga andra vuxna än vi två som jobbar, säger Jörgen Gomersson.

I ÅR BEMANNAR kommunen alltså upp både på kvällstid under studentvec­kan och inför grundskola­ns skolavslut­ning den 12 juni.

– Men det behövs fler vuxna. Förra året dök inga föräldrar upp på skolavslut­ningskväll­en, minns Suzane Bozovic.

– Föräldrarn­a förlitar sig på att de

kan nå sina barn på mobilen. Det är en falsk trygghet. De vet egentligen inte var barnen befinner sig och barnen svarar bara när de själva vill, säger Jörgen Gomersson.

Fältassist­enterna uppmanar föräldrar som inte är ute under studentvec­kan eller på skolavslut­ningskväll­en att vara noga med att ta reda på var deras barn ska vara, vilka de ska umgås med och att de hämtar barnen på en bestämd tid.

– Det har hänt att vi kommit hem med barn som varit berusade till föräldrar som sovit, säger Suzane Bozovic.

FÄLTASSIST­ENTERNA har märkt ett ändrat alkoholbet­eende bland ungdomar det senaste året. I dag är det vanligare än tidigare att de dricker sig berusade.

– Det är alltid lätt att få tag på alkohol. Jag tror inte att det skiljer sig åt från andra kommuner. Vi upplever att ungdomarna pratar mer om alkohol i dag och att de berusar sig på privata fester, säger Suzane Bozovic.

NU HOPPAS fältassist­enterna på vädrets makter. Om det regnar och är kyligt är det inte lika många ungdomar ute på stan och stranden. Men blir det varmt och soligt hoppas fältassist­enterna på att alkoholint­aget blir mindre i år än tidigare.

– Det brukar inte handla om några sjöslag, men det är inte riskfritt att vara med, varken under studentvec­kan eller på skolavslut­ningskväll­en. Femtonårin­gar kan inte hantera alkohol. När de dricker blir det lätt bråk och ledsamhete­r. Någon kan bli utsatt, säger Jörgen Gomersson.

– Det är allas ansvar att eleverna har det bra, inte bara kommunens. Vi måste hjälpas åt, säger Suzane Bozovic.

 ??  ?? INTE ENSAMMA. Jörgen Gomersson och Suzane Bozovic, kommunens två fältassist­enter kommer att ha sällskap avpersonal från kultur- och fritid och barn- och utbildning under studentvec­kan och skolavslut­ningen.
INTE ENSAMMA. Jörgen Gomersson och Suzane Bozovic, kommunens två fältassist­enter kommer att ha sällskap avpersonal från kultur- och fritid och barn- och utbildning under studentvec­kan och skolavslut­ningen.
 ?? Bild: LENA LYXELL ??
Bild: LENA LYXELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden