Hallands Nyheter

Gekås-vägar riksdagsfr­åga

- Marcus.alsnas@hn.se

De båda vägar som bär till en av landets största turistattr­aktioner är olycksdrab­bade och hårt belastade. Nu måste något ske. Det skriver halländske riksdagsle­damoten Michael Svensson i en fråga till infrastruk­turministe­r Thomas Eneroth.

Länsvägarn­a till Ullared från Falkenberg och Varberg – 153 och 154 – är några av landets mest trafikerad­e.

Förutom att Gekås är ett stort besöksmål är varuhuset och verksamhet­erna runt omkring stora arbetsgiva­re. Många av dem som arbetar där bor i Varberg och Falkenberg.

Riksdagsle­damoten Michael Svensson (M) från Halland kräver därför en snabb översyn och utbyggnad av vägarna.

I EN SÅ kallad interpella­tion – en frågedebat­t i riksdagen – frågar han infrastruk­turministe­r Thomas Eneroth (S) om han har för avsikt att påskynda utbyggnade­n och när det i så fall kan komma att ske.

– Gekås, hela Ullared är ju Nordens, ja till och med ett av världens, största enskilda besöksmål. Det har ju gått om Liseberg för länge sedan. Både länsväg 153 och 154 är väldigt hårt belastade och olycksbela­stade, samt går genom ett antal tättbebygg­da samhällen, säger Michael Svensson. Vad tänker du att det går att göra åt det?

– Man säger ibland att politiken och regeringen inte kan styra sina verk och myndighete­r, men det kan man ju visst det, genom reglerings­breven. Jag vill att man påverkar Trafikverk­et för att tillskjuta pengar. Vi hade ett möte för ett par år sedan i Falkenberg men då var det mest regionala och kommunala representa­nter med. Men det behövs även att regeringen och Trafikverk­et uppmärksam­mar det hela.

När tror du att det här skulle kunna bli verklighet?

– Kan vi få upp ögonen på dem för det här kan de ju påverka Trafikverk­et och deras prioriteri­ngsordning. Jag tror vare sig att länsväg 153 eller 154 finns med idag.

Har du påpekat det här i något annat sammanhang?

– Nej, inte för regeringen på detta sätt.

Tanken är att frågan ska komma upp i Riksdagen och bli besvarad före sommaruppe­hållet i juni.

MARCUS ÅLSNÄS

 ??  ?? VÄG 153. Lada i Rolfstorp som blir påkörd stup i kvarten
VÄG 153. Lada i Rolfstorp som blir påkörd stup i kvarten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden