Hallands Nyheter

Inga bostäder inom de närmaste sju åren

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

De kommersiel­la lokalerna på Klockarega­tan blir ännu tommare. Fabos planer för bostadsbyg­gande på tomten ligger långt fram i tiden.

Byggmax flyttade ur Coops lokaler på Klockarega­tan under fredagen och livsmedels­kedjan byter adress till hösten. Fabo som äger lokalerna letar efter nya hyresgäste­r.

–Vi kommer att hyra ut dem, men inget är färdigt. Vi jobbar med parallella spår och för diskussion­er med intressent­er av olika delar av lokalen, säger Christian Kylin, vd för Fabo.

VEM ELLER VILKA som visat intresse för lokalerna låter han vara osagt, men han säger att lokalerna kommer att stå tomma under en kortare period. Det kommunala fastighets­bolaget köpte området sommaren 2016 för 58,5 miljoner kronor. Tanken då var att det skulle byggas cirka 300 bostäder i framtiden. Arbetet med bostadspla­neringen är ännu inte påbörjad och vd:n berättar att det kommer dröja lång tid innan bostäderna blir verklighet.

– Området är tre hektar stort. Det får plats väldigt mycket. Det är ett stort arbete som måste göras och det kräver omfattande studier, planering och detaljplan­er. Vi avser att starta utveckling­en av området under de kommande åren och ta en fram en plan. Nybyggnati­onen ligger långt fram i tiden. Enligt de indikation­er jag fått från styrelsen finns inte bostäderna med i den plan som har flyttats fram fram till år 2025. Det blir inflyttnin­g som tidigast under det året.

Ett fjärrvärme­verk ligger intill tomten, vilket innebär en viss problemati­k gällande bostadsbyg­gande.

– Det finns olika former av regler kopplat till var det är lämpligt att bygga bostäder. Fjärrvärme­verk påverkas av flera av dem. Det som är frågan gällande denna fastighet, som ligger i direkt anslutning till fjärrvärme­verket, är att stofthalte­rna är lite högre och kan vara begränsand­e. Men vi ser inga risker, det är något som vi visste om innan vi köpte marken.

HUR STOR DEL av området som kommer att bebyggas med bostäder får det kommande planerings­arbetet utvisa. Vissa åtgärder skulle bli i så fall bli nödvändiga.

– För att bygga ut hela området behöver man antagligen minska på stoftet eller flytta på verket, avslutar Christian Kylin.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? NYA BOSTÄDER. Tanken är att det i framtiden ska bli bostäder vid den nuvarande Coop-fastighete­n. Dock kommer det att stå bostäder på platsen tidigast år 2025.
Bild: OLA FOLKESSON NYA BOSTÄDER. Tanken är att det i framtiden ska bli bostäder vid den nuvarande Coop-fastighete­n. Dock kommer det att stå bostäder på platsen tidigast år 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden