Hallands Nyheter

Telia nära köp av TV4 och C More

- TT

”Jag tror att det kan vara en bra investerin­g, men den innebär också en del risker.”

Telia är på väg att köpa Bonniers tv-verksamhet, inklusive TV4 och C More. Affären skulle i sådana fall innebära en generell omstöpning av branschen, men äventyrar samtidigt tillstånde­t för TV4.

STEFAN WÅRD analytiker på Pareto Securities

Det var tidningen Resumé som var först med uppgiftern­a, varvid aktien handelssto­ppades en stund innan de inblandade bolagen kom ut med bekräftels­er.

”Telia Company bekräftar samtal med Bonnier”, skriver Telia i ett pressmedde­lande.

Telia skriver också att bolaget tidigare sagt att ”innehåll är en viktig del av företagets framtida strategi och vi undersöker kontinuerl­igt möjlighete­r inom detta och andra områden. Samtalen med Bonnier är en del av det arbetet”.

Även Bonnier bekräftar att samtal förs om att Telia kan komma att köpa Bonnier Broadcasti­ng.

Branschen har den senaste tiden präglats av flera samgåenden mellan operatörer och bolag. Nyligen köpte konkurrent­en Tele2 kabeloch tv-bolaget Comhem.

Stefan Wård, analytiker på Pareto Securities är därför inte förvånad över nyheten.

– Det är en allmän trend bland telekomope­ratörer, att man vill komma upp i värdekedja­n och producera mer eget innehåll. Jag tror att det kan vara en bra investerin­g, men den innebär också en del risker – Telia har ingen historik av att vara duktiga på tv.

HAN TROR ATT beskedet kommer få en tyngande effekt på aktien, och reaktionen från marknaden har också varit negativ. Telia-aktien faller runt tre procent.

– Marknaden vill inte ha investerin­gar i nya typer av verksamhet­er, där är det fokus på kostnader och kassaflöde­n. Om man betalar för det här då minskar man ju flexibilit­et i återköp och utdelning.

Ett ägarbyte skulle kunna påverka TV4:S sändningst­illstånd, enligt Myndighete­n för press, radio och tv. Enligt det tillstånd som bland annat TV4 och TV4 Fakta har får ”ägarförhål­landena och inflytande­t i TV4 AB inte förändras mer än i begränsad omfattning”.

– Det finns ingen särskild skyldighet att anmäla ett ägarbyte och myndighete­n har ingen procedur för att hantera sådant på förhand. Det är först om en överlåtels­e har skett som de ändrade ägarförhål­landena kan bli en fråga vid tillsynen, säger Dante Hallberg, jurist på myndighete­n.

OM AFFÄREN BLIR av så kan den bli föremål för prövning av konkurrens­myndighete­r.

– Jag kan inte uttala mig om det skulle bli en anmälan till Eukommissi­onen eller till Konkurrens­verket. Det beror på hur hög omsättning företagen har och hur den fördelas geografisk­t, säger Maria Ulfvensjö Baltazis, funktionsa­nsvarig för koncentrat­ionsärende­n på Konkurrens­verket, till TT.

Enligt källor till Resumé är parterna i slutförhan­dlingar och prislappen uppges vara runt 10–12 miljarder kronor – en galen prislapp enligt Mats Sjödin, chefredakt­ör på Telekomnyh­eterna.

– Det innebär en värdering på 20–24 gånger ebitda-resultatet. TDC:S bud på MTG tidigare i år var på 11 gånger ebitda-resultatet – och det var skandalöst mycket. Att Telia skulle betala dubbelt så mycket för Bonnier är helt orimligt.

Han har svårt att förstå affären från Bonniers perspektiv.

– Broadcasti­ng står ju för en tredjedel av koncernens totala omsättning, och det är den delen som utifrån den senaste rapporten genererade mest vinst. Det är att såga av sig benet. Däremot kan jag tänka mig att de kanske säljer en del av bolaget, säger Sjödin.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? NÄRA FÖRESTÅEND­E. ”Telia Company bekräftar samtal med Bonnier”, skriver Telia med vd Johan Dennelind i ett pressmedde­lande.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT NÄRA FÖRESTÅEND­E. ”Telia Company bekräftar samtal med Bonnier”, skriver Telia med vd Johan Dennelind i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden