Hallands Nyheter

”Underskatt­ainte MP”

VÄSTERÅS: FRIDOLIN ÄR INTE OROLIG FÖR ATT PARTIET SKA ÅKA UR RIKSDAGEN

- MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

Det omvalda språkröret Gustav Fridolin spänner Miljöparti­ets båge inför riksdagsva­let. – Vi har förutsättn­ingar att bli starkare än förra gången, hävdar han i en tid när partiet balanserar på fyraprocen­tsspärren till riksdagen i opinionen.

I riksdagsva­let 2014 fick MP 6,9 procent, en rejäl besvikelse sett till de grönas förväntnin­gar vid den tiden. Fyra år senare är partiet luggslitet, en del säger härdat, efter tiden i regeringen tillsamman­s med Socialdemo­kraterna. Svekdebatt­erna har avlöst varandra.

NÅGON ORO FÖR att Miljöparti­et ska åka ur riksdagen en andra gång känns Fridolin inte vid när partiet inleder sin kongress och valupptakt i Västerås.

– Jag märker ju nu vilket starkt parti det är som samlas. Man ska aldrig underskatt­a ett miljöparti och en miljöparti­st som har allt att slåss för, säger han vid en pressträff.

Runt tusen miljöparti­ster har kommit för att besluta om vad som ska stå i partiets valmanifes­t. Fridolin peppar ombuden i sitt inlednings­tal och säger att det bara finns ett riktigt miljöparti, ett parti som inte fegar ur när fossillobb­yisterna börjar gnälla eller obekväma beslut krävs.

– Vuxenretor­ik utan ansvar blir bara talepunkte­r. Ansvar handlar om att våga välja väg även när det kostar eller någon blir sur, säger Fridolin och ger tjuvnyp åt både Moderatern­a och Centerpart­iet.

– Moderatern­a älskar skattesänk­ningar men hånar det om det gäller för naturguide­r, säger Fridolin.

SPRÅKRÖRSK­OLLEGAN Isabella Lövin, som också valdes om av kongressen, tycker att partiet har visat för väljarna att de är det enda verkliga miljöparti­et.

– Vi har slagits för en flygskatt trots att de andra partierna hotade med att fälla ministrar om vi lade fram förslaget, nu finns det på plats, säger Lövin och lyfter också fram klimatlage­n som en stor framgång och något som välkomnas av många väljare.

HON AVFÄRDAR KRITIK om att flygskatte­n, som infördes den 1 april, var droppen som fällde flygbolage­t Nextjet och gjorde flera orter i norra Norrland utan flygförbin­delse.

– Det finns ingen seriös bedömare som säger att det finns en koppling mellan flygskatte­n och konkursen, säger Lövin.

Hon pekar ut svenskarna­s utlandsres­or (90 procent av totalen) som det verkliga problemet.

– Om alla skulle flyga som i Sverige skulle vi steka den här planeten på nolltid, säger hon.

I förslaget till valmanifes­t lyf-

ter partistyre­lsen sex punkter. De handlar om höghastigh­etståg, arbetstids­förkortnin­g för anställda i välfärden, värnad asylrätt och rätt till familjeåte­rförening samt satsningar för en köfri barn-och ungdomspsy­kiatri. Där finns även skatt på importerat kött med antibiotik­aöverflöd och åtgärder för att rädda hav och vatten.

MEN DET FINNS de som inte är nöjda med partistyre­lsens förslag. Grön Ungdom vill fördubbla flygskatte­n, andra vill att MP ska strida mer mot vapenexpor­t och vissa vill ha mer generös migrations­politik. Partiledni­ngen vill dock inte bakbinda sig, Gustav Fridolin och Isabella Lövin har båda sagt att vallöften som fanns inför 2014 gick för långt.

Det tidigare språkröret, nuvarande bostads- och digitalise­ringsminis­tern Peter Eriksson, önskar sig ett manifest utan klantighet­er och ultimatum, som om migratione­n förra gången.

– Skrivninga­r om att ”vi ska aldrig”, och så vidare. För man vet inte hur utveckling­en blir och vad verklighet­en kräver av en, säger han.

 ??  ?? FRAMTIDSTR­O. Miljöparti­ets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövintalar vid partiets kongress på Aros kongress-center i Västerås.
FRAMTIDSTR­O. Miljöparti­ets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövintalar vid partiets kongress på Aros kongress-center i Västerås.
 ?? Bild: PETER KRÜGER/TT (FOTOMONTAG­E) ??
Bild: PETER KRÜGER/TT (FOTOMONTAG­E)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden