Hallands Nyheter

”Moskva bakom Mh17-nedskjutni­ng”

- TT-REUTERS

Nederlände­rna och Australien pekar ut Ryssland som ansvarigt för nedskjutni­ngen av MH17 över Ukraina 2014. Detta efter att utredare slagit fast att roboten kan knytas till ett ryskt militärt förband.

I ett uttalande från det nederländs­ka parlamente­t meddelar Nederlände­rna och Australien att Ryssland ska ”ställas till svars för sin roll” i nedskjutni­ngen av MH17 över västra Ukraina 2014. Att peka ut en stat som ansvarig för en flygkrasch kommer att innebära en ”komplex, rättslig process” meddelar parlamente­t, och bjuder in Ryssland till en dialog om frågan.

DET ÄR FÖRSTA gången som Nederlände­rna så tydligt pekar ut Ryssland som delaktigt.

Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte anser att Ryssland bär ett ansvar och att de bör erkänna sin roll i nedskjutni­ngen.

– Utredninge­n har tveklöst slagit fast att Ryssland kan hållas ansvarigt för sin roll i att MH17 sköts ned. Och de är ansvariga för att ha placerat ut det luftvärn som sedan sköt ned flygplanet, säger Rutte.

Hans utrikesmin­ister Stef Blok säger att de senaste slutsatser­na pekar mot att ”Ryssland är direkt involverat”.

EU och Nato uppmanar Ryssland att ”acceptera sitt ansvar” för nedskjutni­ngen av flygplanet.

RYSSLAND HAR HELA tiden nekat till all inblandnin­g i händelsen, och i stället pekat ut Ukraina som ansvarigt, vilket man fortsätter att göra även efter de senaste uppgiftern­a.

Dmitrij Peskov, talesman för den ryske presidente­n Vladimir Putin, säger att Ryssland förnekar alla anklagelse­r. Samma budskap upprepades av Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov. I ett telefonsam­tal på fredagen sade han till sin nederländs­ke kollega Stef Blok att det inte finns några bevis som pekar mot Ryssland och att Ryssland inte har något med saken att göra, rapportera­r Reuters.

I går slog utredarna från den internatio­nella haverikomm­issionen för första gången fast att roboten som sköt ned flygplanet kan knytas till ett ryskt militärt förband – det 53:e luftvärnsf­örbandet, baserat i Kursk.

De har dock inte pekat ut någon ansvarig för att ha avfyrat roboten. * Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur, exploderad­e över rebellkont­rollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en luftvärnsr­obot. * Samtliga 298 passagerar­e, som kom från totalt 17 länder, omkom. Majoritete­n av offren var nederländs­ka medborgare. * Ryssland förnekar all inblandnin­g i nedskjutni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden