Hallands Nyheter

Trump vänder om

USA/NORDKOREA: MÖTET 12 JUNI KAN BLI AV – TROTS ALLT

-

”Det plötsliga utspelet om att mötet är inställt kom oväntat för oss, och vi kan inte se det som annat än extremt tråkigt”, skriver Kim Kye-gwan, som har titeln förste vice utrikesmin­ister, på det nordkorean­ska utrikesdep­artementet­s hemsida.

USA:S PRESIDENT DONALD Trump skrev i ett brev på torsdagen att det tänkta toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-un den 12 juni ställs in på grund av landets fientliga attityd.

Men Trump betonade samtidigt i sitt brev att om Kim ändrar sig är det bara ”att ringa eller skriva”.

Och Pyongyang-regimen säger sig nu också vara öppen för nya samtal.

”Vi upplyser åter USA om att vi är villiga att sitta ansikte mot ansikte, när som helst, på vilket sätt som helst, för att lösa problemen”, heter det i det nya uttalandet från nordkorean­ska UD.

DETTA VÄCKER GLÄDJE hos den amerikansk­e presidente­n. På Twitter skriver han att framtiden får utvisa om kontaktern­a med Nordkorea kommer att leda till fred och välstånd.

”Att Nordkorea gjorde ett så produktivt och varmt uttalande är väldigt goda nyheter”, skriver Trump.

Senare under fredagen uttryckte Trump ännu större förhoppnin­gar i frågan om att ett möte med Kim Jong-un i Singapore kan bli av.

Även Nordkorea är berett att mötas och prata, ”när som helst, på vilket sätt som helst” – det är beskedet från Pyongyang efter USA:S avhopp från det planerade toppmötet i Singapore. President Donald Trump gläds åt de vänliga tongångarn­a och utesluter inte längre ett möte den 12 juni.

–DET SKULLE till och med kunna bli den 12:e. Vi pratar med dem nu, säger Trump i ett uttalande i Vita huset, enligt flera medier.

Trump har antytt att Kina kan ligga bakom Kim Jong-uns bitvis skeptiska signaler den senaste tiden. Det kinesiska utrikesdep­artementet säger däremot att Kina vill se en kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n. Kina manar till tålamod och god vilja, och hoppas att Nordkorea och USA kan hitta tillbaka till bättre relationer.

Enligt Washington har Pyongyang de senaste dagarna inte besvarat kontaktför­sök. Nyhetsbyrå­n AFP rapportera­r att nordkorean­ska företrädar­e helt oannonsera­t valde

 ??  ?? President Trump gläds åt Nordkoreas utsträckta hand. Kim Jong-un är öppen för nya samtal. Och det är Trump också.
President Trump gläds åt Nordkoreas utsträckta hand. Kim Jong-un är öppen för nya samtal. Och det är Trump också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden