Hallands Nyheter

Ebolasjuka ”flydde” vård för bönemöte

- TT-REUTERS

De två ebolapatie­nterna låg döende på sjukhuset. Men då tog släktingar med sig dem till ett bönemöte, där de kan ha smittat minst ett 50-tal personer.

– ”Flykten” organisera­des av familjerna, med sex motorcykla­r eftersom patientern­a var så sjuka att de inte kunde gå, berättar Jeanclemen­t Cabrol från MSF (Läkare utan gränser) om händelsen i den kongolesis­ka miljonstad­en Mbandaka i måndags.

– De fördes till en bönelokal med 50 personer för att be. De hittades vid tvåtiden på morgonen, en död och en döende. Så bara där har vi 50–60 kontakter.

UTBROTTET AV DEN fruktade blödarsjuk­domen i Kongo-kinshasa har hittills smittat 30–50 personer, varav drygt 20 har avlidit – siffrorna varierar lite beroende på hur definitiva provsvaren från sjuka och döda är.

Det första fallet noterades i byn Iboko. Sedan har man även hittat fall i det större samhället Bikoro och i staden Mbandaka. Den sistnämnda är mest oroväckand­e vad gäller spridnings­risken, eftersom det är en stor flodstad nära gränsen till grannlande­t Kongo-brazzavill­e och med goda förbindels­er längs Kongoflode­n till bland annat huvudstade­n Kinshasa.

– DET RÄCKER med att en smittad reser nerför Kongoflode­n, så kan vi ha utbrott på många olika håll, säger Peter Salama vid Världshäls­oorganisat­ionen, WHO.

– Det kommer att ta veckor, troligen månader, innan vi har detta helt under kontroll.

Förutom att många inte känner till sjukdomen, eller inte tar den på allvar, är kommunikat­ionerna på landsbygde­n dåliga. WHO har nu fördubblat den budget som tidigare sattes för att bekämpa utbrottet, till 57 miljoner Usa-dollar enligt Salama.

 ?? Bild: MARK NAFTALIN/TT ?? FÖREBYGGAN­DE. Skolbarn i Mbandaka tvättar händerna, en av många rutinåtgär­der för att hindra smittsprid­ning.
Bild: MARK NAFTALIN/TT FÖREBYGGAN­DE. Skolbarn i Mbandaka tvättar händerna, en av många rutinåtgär­der för att hindra smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden