Hallands Nyheter

Falkenberg har blivit tyg

FALKENBERG: INGEN NÄSLUNDH GORDH SITTER GÄRNA PÅ SIN HEMSTAD

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

– Det blev precis som jag tänkt mig, säger Inger Näslund-gordh och stryker med handen över de många tygrullarn­a som samlats vardagsrum­met i villan på Arvidstorp.

Idén till att ta fram ett tyg med lokalt mönster fick hon en dag när hennes son som vuxit upp i Vaxholm tittade in och hade med sig ett tyg med motiv från Vaxholm.

– Jag kände direkt att det var något jag ville göra.

Inger Näslund-gordh gick snabbt till verket. Hon startade ett företag, fick kontakt med ett tryckeri i Borås och hittade en lokal konstnär, Kurt Johansson. De diskuterad­e sig fram till ett mönster som tryckts upp i olika färger på olika sorters tyg så att det kan användas i olika sammanhang. Serien fick namnet Mitt Falkenberg.

– Tyget finns som möbeltyg, förklarar Inger Näslund-gordh och visar två stolar som köpts in på auktion i Heberg och har fått ny färg och nytt tyg.

INGER NÄSLUND-GORDH har slutat arbeta med ålderns rätt. Hennes nyfikenhet och vilja att prova nya saker har fört henne till många olika platser i Sverige och världen. Allt började för 67 år sedan i Anderstorp där hon växte upp. Men där kunde hon absolut inte tänka sig att stanna kvar och efter studenten flyttade hon till Paris.

Hon arbetade som au-pair, utbildade sig till kosmetolog och träffade en fransman. Paret flyttade hem till Sverige. När Inger Näslundgor­dh 21 år gammal öppnade hon Värnamos första skönhetssa­long. Det gick inte så bra.

– Det var ingen som visste vad en skönhetssa­long var.

Hon omskolade sig till fotvårdssp­ecialist och öppnade än en gång eget. Därefter började hon utbilda sig till lärare.

Ingers man som hon träffat i Paris arbetade med tävlingscy­klar och hans arbete tog familjen, två barn och två vuxna, till Lyon och Annecy strax utanför Geneve och därifrån till en liten ö utanför Vaxholm.

Inger som hade slutfört sin lärarutbil­dning arbetade i Täby innan hon blev uppmärksam­mad på en platsannon­s. Ett företag inom skönhetsbr­anschen sökte en fransktala­nde pedagog som var kosmetolog. Inger fick platsen. Efter ett tag tog äktenskape­t slut och Inger bestämde sig för att lämna Sverige för att starta ett hotell i Juan Les Pins. I sista stund gick planerna i stöpet. Samtidigt fick Inger ett vykort från en gammal klasskamra­t. Vykortet föreställd­e Varbergs fästning.

– Jag satt i Antibes i Frankrike och visste inte vart jag skulle ta vägen när hotellplan­erna sprack. När vykortet kom visste jag plötsligt vart jag ville.

Två veckor senare slog hon sig ner i Varberg och började arbeta som lärare på komvux. En gemensam bekant sammanförd­e Inger med varbergare­n Svante Gordh och de två blev ett par. När flyttlasse­t gick tillbaka till Varberg startade Inger Varbergs första foodtruck och sålde crepes i Societetsp­arken.

– Det blev mer jobb än jag tänkte mig. Jag ville grädda goda crepes och prata med kunderna men det innebär så mycket slit, disk och inköp att jag tröttnade.

Här sitter Inger Näslund-gordh på hela Falkenberg. Hon har tagit fram ett tyg vars mönster enbart består av motiv från hennes nya hemstad.

FÖR SJU ÅR SEDAN hittade Inger och Svante hem till Arvidstorp i Falkenberg och i höstas gick Inger i pension. Nu är tyget med motiv från Falkenberg hennes nya projekt.

– Jag kände att jag inte hade jobbat färdigt. Jag har flyttat runt, men i Falkenberg har gett mig mycket positivt. Jag vill att fler ska upptäcka Falkenberg och tyget är en hyllning till staden, ett sätt för mig att visa min belåtenhet och jag vill att man ska kunna ta med sig något härifrån som förknippas med Falkenberg.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FALKENBERG. Inger Näslund-gordh har tagit fram ett tyg med motiv från Falkenberg. Här syns Tullbron, Grand, stadshuset, laxar, med mera.
Bild: OLA FOLKESSON FALKENBERG. Inger Näslund-gordh har tagit fram ett tyg med motiv från Falkenberg. Här syns Tullbron, Grand, stadshuset, laxar, med mera.
 ??  ?? Tillsamman­s med konstnären Kurt Johansson har Inger Näslund-gordh skapat tyget som falkenberg­arna kommer att känna sig hemma med.
Tillsamman­s med konstnären Kurt Johansson har Inger Näslund-gordh skapat tyget som falkenberg­arna kommer att känna sig hemma med.
 ??  ?? VÄLKÄNDA MOTIV.
VÄLKÄNDA MOTIV.
 ??  ?? FLYTTAT. Inger Näslund-gordh har bott på många olika platser, men i Falkenberg har hon hittat hem på riktigt.
FLYTTAT. Inger Näslund-gordh har bott på många olika platser, men i Falkenberg har hon hittat hem på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden