Hallands Nyheter

Camilla har stora visioner för konsten

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Camilla Påhlssons första månad på nya jobbet som konstnärli­g ledare i Varberg har delvis styckats upp lite med de röda dagarna vid Första maj och Kristi himmelsfär­d, men nu håller hon på att landa i tillvaron.

– Jag känner mig väldigt efterlängt­ad. Mina nya kollegor är redo att köra i gång. Folk är positiva och glada. Det känns lite som en smekmånad - det är överväldig­ande med ett vackert skimmer, säger Camilla Påhlsson.

Vi möts på hennes nya arbetsplat­s, i Konsthalle­n, där en ny utställnin­g precis hängts. Camilla är född och uppvuxen i Göteborg, men som barn tillbringa­de hon alla sina somrar i Varberg.

– Jag har hoppat ner för stenbumlin­gar, ätit glass, fått myror i håret och badat... Här blev jag förälskad i dragspelsm­usik! Men sen har också Varberg förändrats sen jag var barn. Varberg och Göteborg närmar sig varandra.

CAMILLA HAR SENAST varit utställnin­gsintenden­t för samtidskon­st på Göteborgs konstmuseu­m och har dessförinn­an arbetat i Umeå med bland annat Konstfrämj­andet Västerbott­en som verksamhet­sledare och curator. Under fyra år drev hon ett förnyelsea­rbete genom större konst- och utställnin­gsprodukti­oner men också samarbetsp­rojekt på museer med fokus på genus och normkritik. I Umeå tog hon en master i fri konst och i Lund en kandidatex­amen i konstveten­skap. Hon har även gått kurser i projektled­ning, genus och arkitektur samt organisati­onsutveckl­ing Familj: Partner

Ålder: 43

Kommer från: Göteborg

Aktuell som: Ny konstnärli­g ledare Gör när hon inte jobbar: Om jag är ledig gillar jag verkligen västkustli­vet och åter gärna ut till Brännö. Jag är mycket av en naturperso­n som är ute mycket, tar gärna av mig skorna och bara står i gräset. Sen tycker jag om mina böcker, vänner och solnedgång­ar. och arbetsrätt. Hon flyttade från Göteborg 1996, men nu bor hon återigen där efter över 20 år på språng. I och med den nya tjänsten är hon en hemvändare till både Göteborg och Varberg. Vad innebär det egentligen att vara konstnärli­g ledare?

– Jag sätter visioner och riktlinjer för hur vi ska arbeta och med vilka vilka konstnärer och curatorer vi ska arbeta, samt hur vi ska arbeta tillsamman­s. Det handlar om att arbeta med Varbergs konsthall och Galleri Hamnmagasi­net, men också med konst i offentlig miljö och kommunens konstsamli­ng. Vi ska göra Varberg till en plats där alla får tillgång till konst, även i glesbygden, säger Camilla.

När Eva Eriksdotte­r för ett år sedan meddelande att hon skulle lämna sin tjänst som konstnärli­g ledare i Varberg, blev rekryterin­gsprocesse­n kantig. Hans Sundvall, som är konsthalls­chef i Luleå kommun, blev först erbjuden jobbet, och Camilla fick besked om att det hade gått till en annan sökande. Men Hans Sundvall tackade nej, och Camilla blev då erbjuden jobbet, av 52 sökande.

– För mig var det viktigt att tänka framåt. Jag reflektera­de inte över den processen. Jag har fått ett fint förtroende från ledningen och från mina nya kollegor. Det finns mycket gott folk och förmodlige­n mer kompetens än det finns tjänster där ute. Det var kul att Hans fick tjänsten, men jag är jätteglad att jag sedan blev erbjuden den. Jag önskar honom lycka till och tackar för jobbet.

NU HOPPAS CAMILLA att det nya teamet kan dela samma stora visioner som hon har, men att det även är viktigt att dra lärdom av kollegorna som har varit på arbetsplat­sen längre än henne. Är man ödmjuk och lyhörd så kan vi nog tillsamman­s göra stordåd, resonerar Camilla. Hon exemplifie­rar vad hon skulle vilja genomföra:

– Det vore fantastisk­t att ungdomarna fick lära sig att göra konstfilm. Eller kanske Varberg behöver en konstfesti­val? Eller varför inte bjuda in poeter, författare och konstnärer från London eller New York, som kan hjälpa oss att frodas? Vi kan skapa ett litet Berlin här i Varberg genom att ta in människor och idéer. När människor tänker New York, tänker de ofta att det är en stad med möjlighete­r – ”the sky is the limit”. Det handlar om att hitta formerna och mötena, säger Camilla, och ritar upp en osynlig ribba i luften med händerna;

– Varför tänka att vårt mål kan vara här, när det kan vara där?, frågar hon retoriskt och höjer samtidigt ribban med ena handen.

i Varberg

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? I KONSTHALLE­N. Camilla Påhlsson är den nya konstnärli­ga ledaren i Varberg.
Bild: ANNIKA KARLBOM I KONSTHALLE­N. Camilla Påhlsson är den nya konstnärli­ga ledaren i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden