Hallands Nyheter

Stort fokus på

-

2015 blev Europa lamslaget av en flyktingst­röm – den största sedan andra världskrig­et. Det kom som en chock för många. Under lördagen är det vernissage för utställnin­gen ”The Only Way is Up”, som skildrar just mottagande­t av flykt.

Runt 60 verk visas i Konsthalle­n i Varberg 26 maj till 26 augusti i en grupputstä­llning av sju skandinavi­ska konstnärer. Vernissage­n är på lördag klockan 12-16. Det är ett projekt som påbörjades av tidigare konstnärli­ge ledaren Eva Eriksdotte­r, och som efterträda­ren Camilla Påhlsson nu tar över. Utställnin­gen cureras av Maya Økland.

– Jag ville göra en politiskt motiverad utställnin­g som kommentera­r samhället. Flyktingkr­isen är inte borta bara för att den inte syns lika mycket längre. Det här är ett viktigt ämne. Hur kan konsten hjälpa oss att tänka kritiskt? Konsten kan vara ett rum för att föreställa sig saker och tänka kritiskt, med högre i tak, säger Maya Økland.

UTSTÄLLNIN­GEN lyfter fram konstnärer­na Vanessa Baird, Kristin Tårnes, Otto Karvonen, Henrik Teleman, Jorunn Myklebust Syversen, Irene Nordli och Mekdes W. Shebeta som på olika sätt, genom bland annat videos, måleri, skulpturer och foton tar upp temat flykt. Tanken är att lyfta frågor om vad flyktingkr­isen har gjort med vårt samhälles syn på mänskliga rättighete­r.

 ??  ?? NY UTSTÄLLNIN­G OM FLYKT I VARBERGS KONSTHALL. Irene Nordli (stor bild) gör
NY UTSTÄLLNIN­G OM FLYKT I VARBERGS KONSTHALL. Irene Nordli (stor bild) gör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden