Hallands Nyheter

Flyktingfr­ågan i ny utställnin­g

- AGNES ARONSSON

”Flyktingkr­isen är inte borta bara för att den inte syns lika mycket längre. Det här är ett viktigt ämne.”

I Mekdes W. Shebetas videoverk berättar människor om flyktingläger och den farliga flykten genom öknen där många tvingas att sälja sina inre organ för att få fortsätta färden över Medelhavet.

MEKDES W. SHEBETA har ateljé i Bergen i Norge där hon har bott i 12 år. Hon kommer från Etiopien, och har själv erfarenhet av att bo i flyktingläger. Dottern hon födde i lägret i Kenya blev hennes ljuspunkt i livet. Hon sätter konsten i fokus som ett samtalsämne under sina filmade intervjuer för att få den att bli en väg fram till att prata om de trauman som intervjupe­rsonerna gått igenom. I videon syns bland annat konst i form av bronsfötter som hon har skapat.

– Videon handlar om gästfrihet i kontrast till fientlighe­t. Konsten kan berätta någons smärta genom att den hamnar i fokus under intervjuer­na. I ett läger glömmer du dig själv, du glömmer till exempel att du har en längtan efter att göra konst. I stället gör du allt för att överleva, säger Mekdes W. Shebeta.

Irene Nordli gör i stället organiska skulpturer i keramik. Sorgens smärta har blivit överförd till lera, vilande på gamla europeiska möbler. Hon har hemmet som tema. Irene bor och jobbar i Oslo, men har Ateljé i Heestrand, i Tanums kommun.

– Jag gillar processen att jobba så länge att materialet blir en kroppslig förlängning. Arbetena kan referera till hemmen genom att jag i min konst har en kandelaber, en bänk, en matta eller porslinsfi­gurer. Vi sitter i våra trygga hem och vittnar det som pågår genom media. Jag tror inte att vi kan undgå världen trots det. Det som händer där ute måste ”tränga in” hemma, därför är mina konstverk förvrängningar eller något överdrivet av det klassiska, säger Irene Nordli.

MAYA ØKLAND

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? organiska skulpturer i keramik. Mekdes W. Shebetas (liten bild) berättar genom videoverk flyktingar­nas historia. De små bilderna visar konstverk av Otto Karvonen och Irene Nordli.
Bild: ANNIKA KARLBOM organiska skulpturer i keramik. Mekdes W. Shebetas (liten bild) berättar genom videoverk flyktingar­nas historia. De små bilderna visar konstverk av Otto Karvonen och Irene Nordli.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? CURATOR. Maya Økland ville skapa en politisk samhällsut­ställning.
Bild: ANNIKA KARLBOM CURATOR. Maya Økland ville skapa en politisk samhällsut­ställning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden