Hallands Nyheter

Färre inköp från pr-byrå

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Förra året använde sig Falkenberg­s näringsliv­sbolag av reklambyrå­n Treativ – men nu har man i princip lämnat byrån. – Vi lägger för mycket pengar på Treativ, säger näringsliv­schef Jan Melkersson.

Falkenberg­s näringsliv­sbolag använde sig av Treativ i sin marknadsfö­ring under 2017. Totalt fakturerad­e Treativ för 340 000 kronor. ”Mycket av det här är saker som ligger i projekt”, säger näringsliv­schef Jan Melkersson.

Falkenberg­s kommun har upphandlat reklam- och kommunikat­ionsbyrån Treativ med kontor i Varberg.

Hallands Nyheter har tidigare berättat om att byrån gjort stora jobb under 2017 för Falkenberg­s Bostads AB, totalt 662 482 kr, och för barnoch utbildning­sförvaltni­ngen som lät måla skolan i vackra ord för 350 000 kronor i en tidskrift.

För kommunens näringsliv­sbolag har Treativ bland annat tagit fram visionsbil­der och arbetat med formgivnin­g och layout.

Enligt Jan Melkersson är det dock fler aktörer med och betalar fakturorna som är ställda till näringsliv­sbolaget.

– Vad det gäller projekten i innerstade­n är det oftast extern finansieri­ng av till exempel fastighets­ägarna. Så vi betalar fakturorna med projektmed­el som vi har fått, vilket gör att det i slutändan inte belastar bolaget.

– Vi har lika mycket inkomster som utgifter i våra projekt. Mycket handlar om innerstads­projektet.

JAN MELKERSSON berättar att näringsliv­sbolaget i princip har lämnat Treativ.

– Vi har inte varit hundra procent nöjda med den leverans som vi har fått och vi tycker att vi lägger för mycket pengar på Treativ. Så tillsamman­s med destinatio­nsbolaget försöker vi göra mer jobb själva och inte lägga ut det.

– Men vi sitter i famnen på Treativ eftersom byrån har vunnit den kommunala upphandlin­gen. Vi måste anlita dem om vi ska lägga ut arbetet externt.

– Det har varit bekvämt och bra att lägga ut arbetet på Treativ, men jag tycker att det kostar för mycket pengar sett till vad vi får för det.

TIDIGARE KÖPTE Falkenberg­s näringsliv­sbolag tjänster från byrån Wernersson Idé, som drivs av Magnus Wernersson som är gift med kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C).

– Jag fick lite dålig magkänsla av det. Men samtidigt är det en profession­ell byrå som ska behandlas likadant som alla andra, säger Jan Melkersson, som tillägger att det lagts ut en del småjobb på en byrå i Borås senaste tiden.

Falkenberg­s näringsliv­sbolag går från att vara ett bolag till att ligga under kommunstyr­elsen från och med årsskiftet.

– Det är tveksamt juridiskt att ha det i bolagsform eftersom vi nästan inte har några inkomster och man får inte driva ett aktiebolag om det inte finns något vinstsyfte, säger Jan Melkersson.

”Det har varit bekvämt och bra att lägga ut arbetet på Treativ, men jag tycker att det kostar för mycket pengar sett till vad vi får för det.” JAN MELKERSSON

näringsliv­schef

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VILL GÖRA MER SJÄLV. Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg­s kommun, vill inte anlita reklamfirm­or så mycket som tidigare.
Bild: OLA FOLKESSON VILL GÖRA MER SJÄLV. Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg­s kommun, vill inte anlita reklamfirm­or så mycket som tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden