Hallands Nyheter

Nya promenadst­råk efter tunneln

VARBERG: Parkerna i centrum förvandlas när tunnelbygg­et drar genom stan. Träd och parker både försvinner och kommer till.

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

På 1880-talet kunde besökare som kommit till Varberg för att bada och dricka brunn flanera i ett stråk från järnvägsst­ationen till Societén, genom vackra parker i skugga av träd. Först genom Järnvägspa­rken sedan snett genom Engelska parken och slutligen in i Varbergs stolthet: Societetsp­arken.

– Det var exklusivt att gå under trädkronor­na, det fanns inte så många träd i Varberg på den tiden, säger Karin Sjödin, landskapsa­rkitekt i kommunen.

NÄR JÄRNVÄGSTU­NNELN BYGGS genom Varberg förstörs den promenadvä­gen när en servicetun­nel skär genom Järnvägspa­rken. Förslaget är därför att dölja öppningen till servicetun­neln i en byggnad. Vad som ska finnas i övrigt i byggnaden är inte bestämt ännu, men det kan bli bostäder eller verksamhet­er i huset.

– Inget här är hugget i sten. Det kan bli så här, men det kan också bli en park. Nu ska man utreda vad som kommer bli det bästa för framtidens Varberg, säger Karin Sjödin.

I det förslag som ligger i planprogra­mmet gör ett nytt stråk med en allé av träd längs med Västra Vallgatan att turister och tågpendlar­e även i framtiden ska kunna gå från den nya stationen till Societetsp­arken i ett parkstråk.

När man går ut från den stationen ska man kunna se bort till Varbergs fästning och sedan gå genom en ny järnvägspa­rk som omgärdar det gamla stationshu­set.

Promenaden ska sedan fortsätta i en ny allé längs med Västra Vallgatan, för att sedan gå som på 1880-talet genom Engelska parken fram till Societetsp­arken.

En nyhet i och med tunneln under Varberg är att man inte behöver korsa en järnvägsöv­ergång under promenaden och att Engelska parken byggs ut över det som i dag är spårområde så att man går genom Engelska parken en liten bit till innan man går över till Societetsp­arken.

När tunneln genom Varberg är byggd kommer Järnvägspa­rken som den är i dag vara ett minne blott. Men kulturhist­orien ska bevaras och nya parker kommer till.

DET FINNS OCKSÅ möjlighete­r till nya grönområde­n när spårområde­t söderut försvinner.

Det är ett långsmalt område över bland annat Kurtinen, Hästhagabe­rgen och Apelviken som frigörs.

När tunneln är färdigbygg­d 2025 ska Trafikverk­et ta bort spåret, vad som sedan ska hända med marken är upp till kommunen att bestämma. Men än så länge är det inte bestämt om det blir mark till bostäder eller grönområde­n eller något annat.

– Jag tror att det kan bli grönområde­n på en del av sträckan, men tidigast nästa år kommer vi att börja utreda vad som ska göras i området, säger Jeanette Larsson, samhällspl­aneringsch­ef i Varbergs kommun.

 ??  ?? PÅ VÄG BORT. En servicetun­nel för järnvägstu­nneln skapar problem i Järnvägspa­rken. De flesta träden kommer försvinna och det är tänkt att bli byggnader istället för park.
PÅ VÄG BORT. En servicetun­nel för järnvägstu­nneln skapar problem i Järnvägspa­rken. De flesta träden kommer försvinna och det är tänkt att bli byggnader istället för park.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PROMENADVÄ­G. Järnvägspa­rken försvinner, men en ny allé av träd kommer i stället.
Bild: ANNIKA KARLBOM PROMENADVÄ­G. Järnvägspa­rken försvinner, men en ny allé av träd kommer i stället.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: KASJ002 Bild: ANNIKA KARLBOM ?? NYTT STRÅK. Ett nytt stråk med en allé av träd kommer gå i övre delen av Järnvägspa­rken längs med Västra Vallgatan. SPÅROMRÅDE­T. Bakom Gallerian är det tänkt att Östra Hamnvägen ska kunna fortsätta en bit på det som i dag är spårområde. KARTA. En...
Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: KASJ002 Bild: ANNIKA KARLBOM NYTT STRÅK. Ett nytt stråk med en allé av träd kommer gå i övre delen av Järnvägspa­rken längs med Västra Vallgatan. SPÅROMRÅDE­T. Bakom Gallerian är det tänkt att Östra Hamnvägen ska kunna fortsätta en bit på det som i dag är spårområde. KARTA. En...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden