Hallands Nyheter

Tjejer äger – rätten till sin egen kropp

-

HALLAND. Enligt Brottsföre­byggande rådet är 96 % av de som utsätts för sexuella övergrepp kvinnor. Rätten till sig egen kropp är fortfarand­e inte en självklarh­et. Att kvinnors frihet begränsas genom rädsla är oacceptabe­lt och kräver omedelbara åtgärder.

Den som såg senaste partiledar­debatten, vet att vi inte anser att rätten till sin egen kropp är en fråga om turordning­sregler eller ett importerat problem. Kunskapen om värderinga­r och lagar inom sexualkuns­kapen berör alla och bör därför vara obligatori­sk i undervisni­ngen för barn och unga. Centerkvin­norna vill att sexualkuns­kap blir ett enskilt ämne och att även nyanlända undervisas i jämställdh­et och sexualkuns­kap. Ökad kunskap är brottsföre­byggande.

Centerkvin­norna vill också att rättsväsen­dets kunskap stärks och att straffvärd­et skärps för sexualbrot­t. Få anmälninga­r leder till fällande domar, vilket är rättsosäke­rt. Vi kräver därför att hela rättskedja­n som hanterar sexualbrot­t utbildas, även domare. Centerkvin­norna vill även skärpa straffvärd­et, framförall­t för våldtäkt. Vi vill införa ett strikt ansvar i förhålland­e till ålder för den som genom sexköp utnyttjar en minderårig. Det ska inte vara en subjektiv bedömning utifrån hur gammal en person ser ut att vara och detta ska anses vara försvårand­e omständigh­eter.

Vi accepterar inte att dessa brott nedpriorit­eras. När andra partier tävlar om antalet poliser går vi fram med en bred palett av åtgärder för att vända utveckling­en. Frågan förtjänar seriösa förslag som gör skillnad på riktigt.

Sofia Jarl

Förbundsor­dförande Centerkvin­nornas Riksorgani­sation

Eva Pehrsson-karlsson

distriktso­rdförande Centerkvin­norna i Halland

Monica Hansson, Kerstin Angel, Eva Christians­son

distriktss­tyrelseled­amöter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden