Hallands Nyheter

STR kräver skärpt lag om trafikskol­or

- TT

En man i 50-årsåldern döms av Värmlands tingsrätt till ett år och sex månaders fängelse för bland annat grovt bokförings­brott i samband med illegal trafikskol­everksamhe­t. – Det är en halv seger. Mannen borde också ha stoppats för att han bryter mot trafikskol­elagen, säger förbundsor­dförande Berit Johansson på Sveriges trafikutbi­ldares riksförbun­d (STR) och kräver att lagen skärps.

Den åtalade mannen har utan tillstånd under flera år drivit trafikskol­a på flera orter i Västsverig­e. Enligt lagen krävs tillstånd från Transports­tyrelsen, något som mannen saknat. Trots att han för flera år sedan fälldes både i tingsrätte­n och i hovrätten för att han saknar tillstånd har han fortsatt verksamhet­en.

– De straff som i dag utdöms för brott mot trafikskol­elagen är böter för kaffepenga­r, säger Berit Johansson.

HON SER DET aktuella fallet som ett exempel på det som sker på många ordet i landet. STR har gjort en enkät bland sina medlemmar och frågat om de uppfattar att de finns en illegal trafikskol­everksamhe­t där de arbetar. Närmare 80 procent svarade att de kan se det på sin ort.

– Det finns över hela landet, stora städer och mindre städer. Överallt finns detta. Det vi ser i dag har pågått i långt över 20 år och blir bara värre.

Nu kräver Berit Johansson att politikern­a griper in.

– Här har politiken en hel del att göra. De måste skärpa lagstiftni­ngen, säger hon.

HON PEKAR OCKSÅ på att straffet för brott mot trafikskol­elagen är lågt jämfört med andra tillstånds­pliktiga verksamhet­er på vägarna. Så även om hon är lättad över att mannen fälldes för sin verksamhet är hon inte nöjd.

– Problemet kvarstår. Mannen borde stoppats tidigare med hänvisning till lagen om trafikskol­or. Men nu man måste i stället gå via hans ekonomiska brottsligh­et med alla de resurser det tar från samhället, säger Berit Johansson.

Det här är första gången som Ekobrottsm­yndigheten väckt åtal i ett mål av det här slaget. Och det kan få stor betydelse. Det blir ett pilotfall för att se om det är en väg att gå för att komma till rätta med det växande problemet med ”svarta trafikskol­or”. * Folkpartis­ten Ola Ullsten föddes i Västerbott­en den 23 juni 1931. Under sin politiska karriär hann han vara både Fpu-ordförande, riksdagsma­n, partiledar­e, statsråd och statsminis­ter. * När de borgerliga vann valet 1976 blev Ullsten biståndsmi­nister. När Per Ahlmark på våren 1978 överraskan­de avgick som partiledar­e var Ullsten självskriv­en som efterträda­re. I sin roll fick han redan hösten samma år hantera den svåra politiska kris som följde på oenigheten inom regeringen om en tredje reaktor på kärnkraftv­erket Ringhals. Ullsten var positiv till kärnkrafte­n och svårighete­rna att få fram en kompromiss bidrog till trepartire­geringens fall i oktober 1978. Regeringsk­risen som följde fick en överraskan­de upplösning genom att Folkpartie­t ensamt fick bilda regering sedan Socialdemo­kraterna lagt ned sina röster. Ullsten blev därmed den förste liberale statsminis­tern sedan CG Ekman på 1930-talet. Det visade sig dock svårt att leda landet i en tydlig minoritets­regering och efter valet 1979 bildades en ny borgerlig trepartire­gering, i vilken Ullsten blev utrikesmin­ister, tillika vice statsminis­ter. * Efter det svåra förlustval­et 1982 restes krav inom partiet på att Ullsten skulle avgå som partiledar­e, vilket han gjorde 1983. Därefter var han ambassadör i Kanada 1984–89, Bahamas 1985–89 samt Italien 1989–96 och Albanien 1992–96.

 ?? KÄLLA: NE Bild: KARL MELANDER/TT/ARKIV ?? GÅTT UR TIDEN. Ola Ullsten blev 86 år gammal.
KÄLLA: NE Bild: KARL MELANDER/TT/ARKIV GÅTT UR TIDEN. Ola Ullsten blev 86 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden