Hallands Nyheter

Varberg drabbat av nytt stort elavbrott

VARBERG: För tredje gången i år drabbades Varbergsom­rådet i går av ett stort strömavbro­tt. Varberg Energis vd är missnöjd med situatione­n.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

I går kväll drabbades Varbergs kommun av ett stort strömavbro­tt – det tredje det här året. ”Vi är mycket missnöjda med den här situatione­n”, säger Varberg Energis vd Björn Sjöström.

Räddningst­jänsten fick larmet klockan 19.41: Brand i ställverke­t på Kvarnagård­en. När HN kom till platsen strax därefter brann det fortfarand­e. Det var en strömomvan­dlare som hade fattat eld. Brandmänne­n gick inte in på området utan bevakade bara branden så den inte skulle sprida sig.

– Det är olja i de där och till slut brinner den upp, förklarar arbetsleda­ren Daniel Johansson från Räddningst­jänsten Väst.

BRANDEN ORSAKADE ETT strömavbro­tt som drabbade stora delar av kommunen: Varberg, Veddige, Rolfstorp, Tångaberg, Träslövslä­ge, Skällinge, Grimeton, Derome...

Precis som vid de tidigare strömavbro­tten hjälptes kommuninvå­narna åt att informera varandra via Facebook. Varberg Energi var också aktiv på sociala medier och informerad­e kunderna om strömavbro­ttet på sin Facebooksi­da.

Vid Ica Hajen fick kunderna vända i dörren. Butiken höll stängt.

– Kylvarorna klarar sig ett par timmar ungefär. När sånt här händer stänger vi lock och dörrar till kyldiskar och frysar så det ska klara sig. Vi går runt och tempar varenda disk. En del varor får vi slänga om strömavbro­ttet varar länge, berättar butikschef Kristian Persson

NICLAS ANDERSSON STÅR utanför Ica Hajen med sin moped. Strömavbro­tt – igen?!

– Det är lite för mycket nu. Men det är inte så mycket att göra. Man får koppla av och göra andra saker. Man får plocka fram kortleken som förr i tiden.

Simon Andrén och hans kompisar hade varit på Getterön och solat och badat och sett fram emot att köpa något att släcka törsten med inne på Hajen. Men det blev det inget av.

– Det här är väl tredje gången på kort tid? Här bor vi vid ett kärnkraftv­erk och så kan vi inte få ström!

STÄLLVERKE­N ÄGS AV företaget Ellevio. Varberg Energi har många kunder som drabbades i går kväll.

– Det här är mer eller mindre samma sak som hände för någon vecka sedan, konstatera­r Varberg Energis vd Björn Sjöström.

– Det är en del som vi inte kan påverka. Vi har förstås en dialog där vi ligger på om det här hos Ellevio. Vi är mycket missnöjda med den här situatione­n. Det är ju våra kunder som drabbas.

– Jag tycker vi har en skarp dialog redan, men vi behöver skärpa den igen. Vi är mycket otillfreds­ställda med det här. Vad gör du i morgon när du kommer till jobbet?

– Direkt på morgonen kommer vi gå igenom den här händelsen. Nu under kvällen är det akut felarbete men sen blir det till att få en återkoppli­ng och en konkret handlingsp­lan från Ellevio, så de kan komma tillbaka till ett stabilt läge som vi haft tidigare.

De tidigare stora strömavbro­tten i år inträffade den 9 januari och den 8 maj.

Strömmen kom tillbaka olika snabbt till olika områden i går kväll. Även fibernätet drabbades och många var utan internetup­pkoppling.

Även fjärrvärme­n var ur funktion. När detta skrevs vid klockan 22 var beskedet från Varberg Energis Facebooksi­da att alla kunder hade fått tillbaka strömmen när klockan var 20.44.

 ??  ?? ORSAKEN. En strömomvan­dlare i ställverke­t på Kvarnagård­en brann i går kväll och därmed var det dags för det tredje stora strömavbro­ttet på kort tid i Varbergs kommun.
ORSAKEN. En strömomvan­dlare i ställverke­t på Kvarnagård­en brann i går kväll och därmed var det dags för det tredje stora strömavbro­ttet på kort tid i Varbergs kommun.
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? kommun.
Bild: REBECKA KVINT kommun.
 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? MISSNÖJD VD. Varberg Energis vd Björn Sjöström ska ägna sin arbetsdag åt att följa upp branden.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR MISSNÖJD VD. Varberg Energis vd Björn Sjöström ska ägna sin arbetsdag åt att följa upp branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden