Hallands Nyheter

10 000 i extra bidrag

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Personer med funktionsn­edsättning som deltar i omsorgens dagliga verksamhet i Falkenberg får en extra ersättning för 2018. Ett statsbidra­g på 1,7 miljoner kronor ger de 170 deltagarna, som ofta har knaper ekonomi, ett engångsbel­opp på i snitt 10000 kronor.

Personer med funktionsn­edsättning som deltar i den dagliga verksamhet­en kommer att få ett engångsbel­opp på i snitt 10 000 kronor för 2018.

Kommunerna­s habiliteri­ngsersättn­ing är omdiskuter­ad, både för att denna dagpenning varierar i storlek och för att vissa kommuner inte alls betalar ut någon sådan.

Ersättning­en är i existerand­e fall rätt blygsam, en morot för att personer med utveckling­sstörning (eller liknande) ska delta i någon daglig verksamhet inom omsorgen. Det kan röra sig om olika typer av aktivitete­r och sysslor på något dagcenter eller på en arbetsplat­s.

I Falkenberg­s kommun är den skattefria habiliteri­ngsersättn­ingen 54,43 kronor per heldag och 43,54 kronor per halvdag.

Frågan om dagpengens storlek är väsentlig eftersom många personer med utveckling­sstörning lever under knappa förhålland­en, med endast en sjukersätt­ning på ungefär 7 000 kronor i månaden efter skatt och ett statligt bostadstil­lägg där maxbeloppe­t på strax över 5 000 kronor sällan täcker hyran i ett modernt serviceboe­nde.

Och så tillkommer alltså habiliteri­ngsersättn­ingen som kan ge ungefär en tusenlapp i månaden.

REGERINGEN BESLÖT ATT för 2018 ge ett riktat statsbidra­g för att stimulera kommunerna att höja ersättning­en (eller införa den om det inte var gjort). Falkenberg sökte ur potten sin del, 1,7 miljoner kronor, som ska fördelas till dem som deltar i den dagliga verksamhet­en.

– Men eftersom vi inte vet om statsbidra­get kommer att ges även i fortsättni­ngen, så vill vi inte höja dagersättn­ingen till en nivå som vi sedan får sänka, säger socialchef Johan Klingborg.

Den politiska majoritete­n vill alltså inte höja dagpengen permanent och fylla ut med kommunala pengar om statsbidra­get upphör.

– Så det har varit en liten nöt att knäcka hur vi ska betala ut det här, säger Johan Klingborg.

NU HAR SOCIALNÄMN­DEN i politisk enighet bestämt att årets statsbidra­g ska betalas ut i januari 2019 som ett engångsbel­opp till var och en som deltar i daglig verksamhet. Beloppen fördelas olika efter hur stor närvaro den enskilda personen har haft, men i snitt rör det sig alltså om 10 000 skattefria kronor till de 170 personer som delar på de 1,7 miljonerna.

FUB, intressefö­reningen för personer med utveckling­sstörning, stöder idén med en engångssum­ma men menar att den borde vara lika för alla oavsett omfattning­en av närvaron.

– Det finns ju en anledning till att alla inte kan eller orkar vara med på heltid i daglig verksamhet. Vi tycker att det är rättvist att alla får dela lika på pengarna, menar Karin Borgström, FUB:S ordförande i Falkenberg.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV ?? EKONOMISKT UTSATTA. Karin Borgström, ordförande för FUB i Falkenberg, menar att det även behövs mer långsiktig­a ekonomiska förbättrin­gar.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM/ARKIV EKONOMISKT UTSATTA. Karin Borgström, ordförande för FUB i Falkenberg, menar att det även behövs mer långsiktig­a ekonomiska förbättrin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden