Hallands Nyheter

Söderbron är snart öppen igen

- FREDRIK LARSSON

I två månader har bron varit avstängd med följden att många falkenberg­are fått längre restid till jobb och skola. Men snart är det återigen fritt fram att köra på bron.

Nu är det nära. Snart är det nämligen fritt fram att ta Söderbron. Renovering­en är inne på sin sista dag och i morgon släpps trafiken på.

Till många falkenberg­ares glädje kommer snart Söderbron att vara öppen för trafik igen. Under renovering­stiden, två månader, har det tagit längre tid än vanligt för många att förflytta sig till och från arbete och skola.

Vid rusningsti­der har det till och med uppstått bilköer, främst vid på- och avfarter till gamla E6, vilket inte hör till vanlighete­rna i en mindre stad som Falkenberg.

På fredag återgår också trafiken på Tullbron och påfarten vid Fajans till det vanliga. Trafikljus­en vid Tullbron tas bort och det blir åter enkelrikta­t för all motorfordo­nstrafik och endast trafik in mot stadskärna­n.

–Vi är medvetna om att påfarten vid Fajans har varit uppskattad och vi har en dialog med Trafikverk­et för att se om det är möjligt att få till en permanent lösning framöver, säger Anneli Johansson, gatuchef vid Falkenberg­s kommun.

NÄR HN NÅR Anette Lomarker, driftingen­jör på Falkenberg­s kommun, är hon på väg till Söderbron för en koll tillsamman­s med byggledare.

– Renovering­en har hållit tidsschema­t. Det blir lite arbete att ta bort alla avspärrnin­gar, men det ska vara helt klart till fredag, säger hon.

Anette Lomarker tror att många har vant sig vid att ta en omväg till jobbet när Söderbron varit stängd.

– Det känns som om det inte har varit någon stor sak, förutom i början, då det var en omställnin­g för många. Men sen har det fungerat ganska bra och det har funnits en förståelse att det var ett viktigt jobb som måste göras.

Vid renovering­en har övergångsk­onstruktio­nerna i bron bytts. Men den har även fått ny asfalt. Det är något som behöver göras vart tionde år. Belysning på bron har även fått nya armaturer.

– Det stora har varit övergångsk­onstruktio­nen och den behöver vi nog inte göra något mer på förrän om 20 år. Renovering­en kostar 2,5 miljoner kronor.

Byggjobbar­e på plats vid Söderbron har rapportera­t om att en del cyklister och människor ute på promenad redan har börjat krångla sig igenom avspärrnin­garna.

GATUCHEFEN ÄR ÄNDÅ nöjd med hur det har fungerat under tiden Söderbron har varit stängd.

– Stort tack till alla som visat hänsyn i trafiken, cyklat, släppt igenom bussar, respektera­t trafikljus­en vid Tullbron, gått, samåkt, planerat sina resor och åkt buss eller gjort annat som underlätta­t trafiksitu­ationen, säger Anneli Johansson.

Söderbron är en av Falkenberg­s mest trafikerad­e leder. Under en vardag passerar i snitt över 10000 motorfordo­n.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ÖPPNAR I MORGON. Söderbron har genomgått en omfattande renovering och i morgon öppnas den för trafik. Under en vardag passerar i snitt över 10000 motorfordo­n.
Bild: OLA FOLKESSON ÖPPNAR I MORGON. Söderbron har genomgått en omfattande renovering och i morgon öppnas den för trafik. Under en vardag passerar i snitt över 10000 motorfordo­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden