Hallands Nyheter

Kameror behövs vid öde tågstation

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 31/5. Att Moderater berömmer Socialdemo­krater för deras klokskap tillhör inte vanlighete­rna, särskilt inte i valtider. Men så var det inte vilken fråga som helst som var uppe i Falkenberg­s fullmäktig­e, när Filip Bertilsson (M) fick skäl att ge Dahn Persson (S) en eloge för en bra motion.

SÄKERHETSB­RISTERNA kring tågstation­en är en fråga som engagerar såväl medborgare som folkvalda – på goda grunder. Att inte kunna räkna med att få ha sin bil ifred är ett elände för alla resenärer. Och att stationen kan sägas ha lämnats åt sitt öde är en skamfläck för kommunen.

DÄRFÖR VAR DET bra att fullmäktig­e, som väntat, gav grönt ljus för att gå vidare med planerna på kameraöver­vakning. Därmed ligger bollen närmast hos Länsstyrel­sen som skall ta ställning till ansökan.

Att Räddningst­jänsten Väst tidigare inte har trott på ett positivt mottagande från statens förlängda arm betyder inte att utgången är given. Övervaknin­g skall aldrig någonsin ske i onödan. Ledarsidan har betonat det vid tidigare tillfällen. Men vid Falkenberg­s station är behoven skrämmande uppenbara – inte minst till följd av Falkenberg­s kommuns dåliga planering.

STATIONSPL­ACERINGEN HAR nämligen bäddat för de problem vi nu ser. Att avsides belägna stationer lätt utvecklas till en problemmil­jö är väl känt. Därför konstatera­de Brottsföre­byggande rådet redan för över ett decennium sedan att någon form av övervaknin­g bör inrättas i sådana lägen.

Förhoppnin­gsvis inser Länsstyrel­sen de akuta behoven – helst innan något betydligt värre än en bilbrand inträffat. Att den öde stationen inte upplevs som en trygg miljö för den kvinna som väntar på tåget en sen kväll är uppenbart.

Övervaknin­gskameror är förvisso ingen total garanti mot överfall eller skadegörel­se, men det är en trygghetsf­örsäkring med viss avskräckan­de effekt. Och med tanke på stationens läger och de problem det orsakat borde sådana åtgärder anses välmotiver­ade, även från en integritet­svärnande myndighets horisont.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden