Hallands Nyheter

Vad är detta för en konstig mackapär?

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Ragnar Muhl i Väröbacka har fått en underlig tingest i sin ägo. – Ingen vet vad det är, säger han. Nu överlåter vi åt Hnläsarna att lösa mysteriet.

Visst finns det verktyg av alla de slag. Men en sån här mackapär har i alla fall inte Ragnar Muhl och hans familj sett tidigare. Den hittades hemma hos en släkting i Ytterby. I toppen sitter tre smala piggar som öppnar sig som en trekant i ihopskruva­t läge och bildar en enda pigg i öppet läge. Den är varken sliten eller verkar särskilt gammal.

– Det kan vara ett slags tång, men i så fall fungerar den i motsatt riktning. När man klämmer ihop den nedre delen öppnar den sig i stället, konstatera­r Ragnar Muhl.

I mojängens mitt syns ett runt beslag. Där syns bokstävern­a S. E.S i en fyrkant där spetsen är riktad nedåt. På rakt motsatt sida står namnet Brevete. Det finns ingen mätskala eller annat som kan bringa klarhet.

HN har dels konsultera­t Google, dels Hallands Kulturhist­oriska Museum, medarbetar­e och läsekretse­n på hn.se utan att få klarhet.

– En skallmätar­e, skojar någon.

– En kastrering­stång för får, föreslår en annan.

– Ett verktyg för montering av extra kraftiga ringbricko­r, föreslår en tredje.

Kanske det här förslaget är det rätta:

”Verktyget används för att spänna ut en gummiring/ packning/tätning som man trär på en stav/stång/kolv, så att kolven tätar mot cylindern”, skriver verkstadsc­hefen Lars Abrahamsso­n.

Vad tror du att mojängen för något och vad används den till? Mejla till marie.hebelius.svahn@hn.se.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? NYFIKEN. Ragnar Muhl vill veta vad den här tingesten är och vad den används till. Har du svaret?
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN NYFIKEN. Ragnar Muhl vill veta vad den här tingesten är och vad den används till. Har du svaret?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden