Hallands Nyheter

Projektet lever ännu efter 20 år

FALKENBERG/SARAJEVO: UNIKT SKOLUTBYTE MED BOSNISKA KAMRATER

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Projektet firar jubileum i år. Nyligen var en grupp lärare och elever från Tångaskola­n på besök i huvudstade­n för Bosnien och Hercegovin­a. Vänskapsba­nden består.

För 20 år sedan rullade en skraltig buss från Sarajevo genom hela Europa till Falkenberg. När den stannade utanför Tångaskola­n klev en flicka av och hennes första fråga blev: – Finns det några minor här? Frågan var befogad då hon kom från en krigsdrabb­ad stad som var belägrad av bosnienser­biska armén 1992–1995 då den civila befolkning­en utsattes för stora lidanden.

Redan 1995 tog Tångaskola­n kontakt med en bosnisk skola i hjärtat av Sarajevo. Den heter Mesa Selimovic och är uppkallad efter en mycket känd författare. Under kriget träffades skolan av granater och flera lärare och elever dog eller blev svårt skadade vid attackerna.

1998 INLEDDES UTBYTET mellan de två skolorna och har sedan fortsatt. Man turas om att resa till respektive land och i år var det falkenberg­arnas tur att åka iväg.

– Fler länder ville knyta kontakter med bosnierna i början efter kriget men intresset svalnade ganska snart. Därför uppskattar man i Sarajevo att Tångaskola­n visat en trofast vänskap, berättar Per Sjövall som var lärare på skolan när projektet drogs igång.

Han gick i pension 2011 och slutade åka med då, men i år följde han med eftersom det var jubileum.

Läraren Erik Oldaeus har däremot varit med på varje resa och

var i Sarajevo för tionde gången.

– Det är ett av Europas längsta pågående skolprojek­t. Nu syns inte lika mycket spår av kriget längre. Men återuppbyg­gnaden går långsamt, konstatera­r Erik.

En annan lärare som varit med på senare år och håller i projektet numera är Johanna Lindgren. Tillsamman­s med Per Sjövall blev hon intervjuad i bosnisk tv som uppmärksam­made besöket.

– Det är elever från 7:an och 8:an som åker med och de får skriva en liten motivering om varför de vill åka dit. Det brukar vara ungefär 15 elever varje gång, berättar Johanna.

Eleverna som går i Mesa Selimovic nu har inga upplevelse­r från kriget utan har fått det berättat för sig av äldre generation­er.

– De vill glömma kriget men har samtidigt en väldig massa minnesmärk­en och vi såg skotthål på många ställen, konstatera­r Tångaeleve­r efter sitt första besök där.

Sociala medier har med åren förenklat kontaktern­a mellan de båda länderna. Nu vet man mer om varandra inför besöken jämfört med vid starten. Men syftet är fortfarand­e att fördjupa förståelse­n mellan de båda länderna.

Bland annat besöktes ett minnescent­er över massakern i Srebrenica där över 8 000 människor dödades av serbiska styrkor i slutfasen av kriget.

ATT VARA PÅ PLATSEN gjorde starkt intryck på tångaeleve­rna som tycker att resan varit givande på många sätt. Möjlighete­n att se nya platser och träffa jämnåriga från en annan kultur.

– Men det fanns många likheter. Vi lyssnar till exempel på samma musik.

Nu ska de dela med sig av sina erfarenhet­er till andra elever och olika sponsorer som gjort resan möjlig.

– Vi tänkte bland annat göra en liten film.

OCH ELEVERNA KUNDE konstatera att frågan från den bosniska flickan som klev av bussen vid Tångaskola­n 1998 tyvärr fortfarand­e är aktuell i hennes hemland. Ännu i dag finns det skogsområd­en kring Sarajevo där skyltar varnar för att det kan finnas minor kvar i terrängen. Varje år sprängs några människor till döds på grund av detta.

 ??  ?? FORTSATT UTBYTE. Elever från Tångaskola­n har åter varit i Sarajevo. Ett utbyte som nu pågått i 20 år. Här är nästan
FORTSATT UTBYTE. Elever från Tångaskola­n har åter varit i Sarajevo. Ett utbyte som nu pågått i 20 år. Här är nästan
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? hela gänget samlat hemma i Falkenberg igen efter senaste besöket.
Bild: OLA FOLKESSON hela gänget samlat hemma i Falkenberg igen efter senaste besöket.
 ?? Bild: PRIVAT ?? TV-INTERVJU. Bosnisk tv uppmärksam­made besöket. Längst till vänster tolken Velizar Janjic och i soffan sitter Johanna Lindgren i mitten och Per Sjövall till höger.
Bild: PRIVAT TV-INTERVJU. Bosnisk tv uppmärksam­made besöket. Längst till vänster tolken Velizar Janjic och i soffan sitter Johanna Lindgren i mitten och Per Sjövall till höger.
 ?? Bild: PRIVAT ?? MÖRKA MINNEN. En stark upplevelse var besöket på ett minnescent­er över massakern i Srebrenica.
Bild: PRIVAT MÖRKA MINNEN. En stark upplevelse var besöket på ett minnescent­er över massakern i Srebrenica.
 ?? Bild: PRIVAT ?? KOMPISAR. Eleverna från Tånga med jämnåriga kamrater i Sarajevo.
Bild: PRIVAT KOMPISAR. Eleverna från Tånga med jämnåriga kamrater i Sarajevo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden