Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Jag var i Roskilde häromdagen och åt en fantastisk friterad rödspätta. Den var inte flottig och mycket krispig. Tror du att man kan laga till en sådan utan fritös? Har läst om fettsnåla fritöser, vad tror du om det? Och till sist – vilken olja föredrar du?

Hej Göran! Härliga danskar, de är grymma på att panera och fritera rödspätta och sedan servera på smörrebröd. Sååå vansinnigt gott. Rödspätta är – som många vita fiskar – en mager fisk, och friteringe­n tillför fiskköttet texturer. Känslan är fullkomlig när det krispiga gottar sig i munnen och fettet är ju som många vet en smakbärare.

En annan fördel med att panera fisk är att det bildas ett skal runt det ömtåliga köttet vilket gör att spättan inte faller isär lika lätt. Nackdelen är att energiinne­hållet höjs drastiskt, vilket kan vara viktigt för den som är noggrann med sin vikt.

Med det sagt – jag älskar friterad fisk, och jag ger den gärna kärleken den behöver. Viktigt är att inte översteka fisken, de tunna filéerna blir färdiga efter bara ett par minuter på varje sida.

Angående traditione­ll fritös så tycker jag inte det behövs när det gäller just rödspätta. Hemlighete­n är att steka i rikligt med upphettad olja/smör-blandning. Om oljan inte är tillräckli­gt varm suger paneringen åt sig för mycket fett och fisken släpper vätska, men är den allt för varm finns en viss brandrisk och paneringen kan bli bränd. 170-180 grader skall oljan värmas upp till. Akta dig för stänk och ha gärna ett lock bredvid.

Den fettsnåla sortens fritös har jag provat ett par gånger, ett ganska bra märke i mellansegm­entet för hemmahushå­ll (jag har ingen själv). Jag är imponerad av resultatet; man får en naturlig krispighet utan att det samlas för mycket fett.

Slutligen, mitt val av olja. Jag blandar klarat smör med frityrolja för bästa resultat. Fritera några fiskar i taget så att oljan inte kyls ner för mycket, och låt rinna av i ugnen på hushållspa­pper. Salta och peppra dina fiskar både innan och efter tilllagnin­g.

Här kommer recept på spätta och remouladså­s. Varför inte servera med nypotatis? Då är sommarkäns­lan fullkomlig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden