Hallands Nyheter

Världskänd fotograf ställer ut i Halland.

- SARA ÖSTER so@hn.se

”Det finns en otrolig kraft i bilderna.” NETTE JOHANSSON, Photo Gallery

Den välkända fotografen Jimmy Nelson har besökt fem kontinente­r och har levt med varje urbefolkni­ng i flera månader. Fotoprojek­tet pågick i åtta år, och nu kommer utställnin­gen till Halmstad.

Bilderna som skildrar människors liv i olika kulturer har sålts över hela världen, och de visades bland annat på Fotografis­ka i Stockholm 2014/2015. Projektet heter ”Before they pass away”, och nu kommer både fotografie­rna och Jimmy Nelson till Photo Gallery i Halmstad.

– Det är helt fantastisk­t, man blir verkligen tagen av bilderna. Jag har sett dem på datorn men att se dem i verklighet­en är något annat, säger Nette Johansson, vid Photo Gallery som ligger på Slottsmöll­an i Halmstad.

Fotografen föddes i Eng- land 1967 och har jobbat som fotograf sedan 1987.

Projektet ”Before they pass away” pågick i åtta år, och han levde med urbefolkni­ngen i bland annat Nya Zeeland, Kina, Mongoliet och Indien.

PÅ GALLERIET i Halmstad finns nu 35 av hans fotografie­r.

– Vi blev erbjudna att få ha utställnin­gen här, och det ville vi såklart. Och det var nog runt 1,5 år sedan som vi bokade in det. Sedan tar det lite tid och jag ville ha den på sommaren eftersom jag tror att den kan dra en del turister, säger Nette och tillägger:

– Varje bild är väldigt detaljerad, och det finns en otrolig kraft i dem. Här finns både personport­rätt men även andra motiv. Det är också viktigt att nämna att Jimmy inte har gjort en dokumentat­ion, utan det här är ett konstnärli­gt projekt. Det betyder att bilderna är teatralisk­a, men han har lyft fram stoltheten hos dessa människor och det är väldigt fint.

PÅ LÖRDAG DEN 2 juni öppnar utställnin­gen för allmänhete­n, och fotografen kommer då att vara på plats.

– Det är såklart jättekul att han kommer hit, men fotografer­na och konstnärer­na brukar följa sina utställnin­gar så det är egentligen inget konstigt. Han finns på plats på förmiddage­n sedan åker han nog på eftermidda­gen, säger Nette.

Utställnin­gen pågår hela sommaren fram till den sista augusti.

 ?? Bild: JIMMY NELSON Bild: JIMMY NELSON ?? LÅNGT PROJEKT. Jimmy Nelsons projekt ”Before they pass away” pågick i åtta år. PORTRÄTT. Han fotade både personport­rätt och andra motiv. Här från Papa Nya Guinea.
Bild: JIMMY NELSON Bild: JIMMY NELSON LÅNGT PROJEKT. Jimmy Nelsons projekt ”Before they pass away” pågick i åtta år. PORTRÄTT. Han fotade både personport­rätt och andra motiv. Här från Papa Nya Guinea.
 ?? Bild: JIMMY NELSON Bild: JIMMY NELSON ?? NATUR OCH KULTUR. Fotografen skildrar olika urbefolkni­ngar. Fotografi från Bhutan. SAMLING. Ytterligar­e ett foto från Papa Nya Guinea, alla finns att betrakta på Photo Gallery.
Bild: JIMMY NELSON Bild: JIMMY NELSON NATUR OCH KULTUR. Fotografen skildrar olika urbefolkni­ngar. Fotografi från Bhutan. SAMLING. Ytterligar­e ett foto från Papa Nya Guinea, alla finns att betrakta på Photo Gallery.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden