Hallands Nyheter

Olyckorna på arbetet ökade trots åtgärder

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Trots olika åtgärder ökade antalet arbetsplat­solyckor under förra året. En som nyligen drabbats är slaktaren Linus Rosberg, 28. Ett litet misstag ledde till sjukskrivn­ing och en pågående kamp att komma tillbaka till arbetslive­t.

Arbetsmilj­överket har nu presentera­t arbetsskad­estatistik för 2017. Ur materialet går framförall­t att se två trender. Den positiva är en kraftig nedgång av arbetssjuk­domar med cirka 13 procent jämfört med föregående år.

Den mer negativa handlar om arbetsplat­solyckor som har lett till sjukfrånva­ro. Under året inträffade 33 043 fall bland arbetstaga­re och egenföreta­gare, en ökning jämfört med föregående år (32 853).

– Det är fortfarand­e en hög siffra men under sju–tio år har vi sett ungefär samma siffror. Vi jobbar hårt för att få igång ett förebyggan­de arbete och det händer en del saker, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys vid Arbetsmilj­överket. Men var brister det när antalet ändå inte går ned?

– Det är en ständig dialog som behövs och kontinuerl­ig utbildning för arbetsgiva­re men man kan tycka att 2018 ska ingen behöva skada sig på exempelvis handhållna verktyg.

Det var exakt det som inträffade Linus Rosberg för bara ett par veckor sedan. 28-åringen har arbetat som slaktare hemma på Gotland i snart fem år men en olyckshänd­else fick ödesdigra konsekvens­er.

Situatione­n var så pass allvarlig att han fördes till sjukhus, där han * 121950 arbetsskad­or anmäldes totalt i Sverige under 2017.

* 33043 arbetsolyc­kor av dessa har medfört sjukfrånva­ro (13725 kvinnor, 19318 män).

* 65820 av dessa arbetsolyc­kor var utan sjukfrånva­ro (35477 kvinnor, 30343 män).

* 10283 olyckor skedde på väg till eller från arbetet (6771 kvinnor, 3 512 män).

* 10231 klassades som arbetssjuk­domar (6360 kvinnor, 3871 män).

* 44 anmälda arbetsolyc­kor hade dödlig utgång (3 kvinnor, 41 män)

* 11 dödsolycko­r skedde bland arbetstaga­re som inte ingår i den svenska arbetskraf­ten. fick göra fyra ingrepp och nu, ett par veckor senare, löper ärren längs handen som en påminnelse. När han försöker knyta näven stoppar skadan fingrarna.

Statistike­n visar ett tydligt språk, det är framförall­t män som drabbas när olika verktyg används. Just livsmedels­branschen är också svårt drabbad.

– Vi kämpar men ser inga konkreta resultat. Det har gjorts jättebra grejer men samtidigt skruvas tempot upp och det bygger på med nya arbetsmilj­öproblem, säger Livsmedels­arbetarefö­rbundets ombudsman Lena Persson.

Som exempel nämner hon nattarbete och otrygga anställnin­gar.

– Har du inte en trygg anställnin­g så biter du ihop och säger inget och numera jobbar man natt i större utsträckni­ng än förr, maskiner behöver inte sova, säger hon krasst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden