Hallands Nyheter

Kommunen vill vända Monarkdike­t

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

Kommunen planerar att styra om Monarkdike­t så att det inte rinner ut i Natura 2000-området vid Getterön.

Idén om att vända på bäcken finns med i planprogra­mmet för Västerport. Tanken är att diket ska gå från Monark och ner mot hamnen istället för åt andra hållet mot Getterön.

VID NATURUM PÅ Getterön rinner både Lassabacka­diket och Monarkdike­t ut, och tar med sig dagvatten från de områden som de rinner igenom.

Efter problem med fiskdöd i dagvattend­ikenas utlopp har ett stort arbete lagts på att hitta möjliga orsaker.

Den exakta orsaken har man inte kunnat fastställa, men saneringsa­rbeten har gjorts där brister har hittats. Dagvatten får dock alltid med sig partiklar från omgivninge­n, från trafik, asfalt, industrier och annat. I den nya sträckning­en för

Ny sträckning

Nuvarande sträckning

Monarkdike­t är tanken att vattnet ska rinna en kortare bit än tidigare och ut i hamnbassän­gen. Inga beslut är tagna och man ska nu utreda för- och nackdelar med förslaget.

– FRÅGAN ÄR om man vill att dagvattnet rinner ut i Natura 2000 eller i hamnbassän­gen, säger Claes Premmert, projektled­are för Västerport.

I Västerport är det tänkt att dagvatten ska kunna rinna ut i speciella bäddar i hamnbassän­gen där de ska renas och det är dit Monarkdike­t ska ledas i så fall. Det är som långsmala baljor där partiklar hinner sjunka ner i en duk innan vattnet runnit igenom. Med bryggor och vattenväxt­er som döljer baljorna ska det kunna bli estetiskt fint samtidigt som dagvattnet renas därunder.

 ??  ?? NY STRÄCKNING. Det är den röda sträckan som är nuvarande sträckning och den blåa som är den nya.
NY STRÄCKNING. Det är den röda sträckan som är nuvarande sträckning och den blåa som är den nya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden