Hallands Nyheter

”Danmarksma­tchen en häftig utmaning”

- HENRIK SKIÖLD/TT

Förluster mot både Chile och Rumänien i mars – och prestation­er som inte riktigt höll måttet. Dessutom gick landslaget för första gången under Janne Andersson mållöst från två raka landskampe­r. – Vi kom inte upp i personbäst­a då. Nu blir det en häftig utmaning mot Danmark, säger förbundska­ptenen.

Vm-formen så här dryga två veckor innan det smäller mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod? Bra fråga. Spelarna mår gott, ledarna ler. Den blågula fotbollsfa­miljen har jamat som kattungar i den stekheta försommarh­ettan i Båstad.

– Vi har haft några riktigt bra dagar i Båstad, där vi har fått ut väldigt mycket taktiskt på träningarn­a. Både bra kvalité och intensitet som helhet. Spelarna ser väldigt pigga ut. Dessutom har vi hunnit med lite aktivitete­r vid sidan om som också är viktigt att göra.

– Totalt sett är jag jättenöjd, säger Andersson.

Så långt är allt utmärkt.

OM HUR DET ligger till med den kollektiva prestation­sförmågan kommer besked på Friends arena på lördagskvä­llen. Danmark väntar i den första av två landskampe­r innan det bär av på det chartrade planet till Vm-basen i Gelendzjik vid Svarta havet.

– Tittar man vad de presterat som lag och individuel­lt på deras spelare, så är det ett väldigt bra fotbollsla­g. Nu får vi se hur min gode vän Åge (Hareide, danske förbundska­ptenen) väljer... nja, så god vän är han inte men vän... att matcha sitt lag och hur vi väljer att matcha vårt.

Janne Andersson släppte inte startelvan i samband med presskonfe­rensen efter träningen i Båstad.

– Jag vill tänka igenom det lite till. Jag vill också prata lite med några spelare. Helt klart är att jag ser annorlunda på den här matchen än vad jag gör under en vanlig samling. Då brukar jag vilja att alla får chansen att visa upp sig. Nu är detta en förberedel­se inför VM och något annat. Det handlar om att hitta en balans där spelarna får matchpuls. Någon vill man kanske se lite mer, någon som inte spelat så mycket behöver matchen mer än någon annan och så vidare.

Alla spelare utom fotskadade John Guidetti är tillgängli­ga. Förbundska­ptenen antyder att han troligen kommer att utnyttja de sex byten som är tillåtna.

– Det kommer att vara ett flertal förutbestä­mda byten, men vilka det är säger jag inte eftersom saker och ting kan ändras.

MATCHBEVAK­AREN TOM PRAHL har danskarna på sitt bord. En dossier med allt värt att veta är överlämnad till Andersson och Peter Wettergren.

Prahl tycks imponerad av Danmark, som i sin Vm-grupp har Frankrike, Peru och Australien.

– Det är svårt att hitta några direkta svaga punkter i Danmark. Det är ett stabilt, fysiskt stort, bollskickl­igt lag. Man måste vara bra för att slå dem. De släpper inte in många mål. Hareide har influenser från England, Norge och Danmark och har blandat ihop det med spelare som sätter sin prägel på det, säger Prahl.

– Det är ett bra lag, Danmark. Jämfört med oss kanske de har lite fler spelare som har spelat regelbunde­t i stora klubbar. Den svenska organisati­onen och lagandan kommer fortfarand­e att stå sig väldigt bra och jag tror att vi kommer att få de största framgångar­na.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? HEMLIGHETS­FULL. Förbundska­pten Janne Andersson vill inte avslöja något om vilka spelare som börjar på plan mot Danmark.
Bild: ADAM IHSE HEMLIGHETS­FULL. Förbundska­pten Janne Andersson vill inte avslöja något om vilka spelare som börjar på plan mot Danmark.
 ??  ?? SPION. Det är Tom Prahl som har haft i uppgift att scouta det danska motståndet.
SPION. Det är Tom Prahl som har haft i uppgift att scouta det danska motståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden