Hallands Nyheter

Hatstorm mot Ssu:arnas bild

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hn.se

När en bild på styrelsen för nybildade SSU i Hylte lades ut på Facebook, följdes detta av en flod av rasistiska och kränkande kommentare­r från andra Facebookan­vändare.

–Samma kväll som jag lade ut det var jag några timmar senare tvungen att dra tillbaka inlägget, säger S-kommunråde­t i Hylte, Ronny Löfquist.

Det var han som ursprungli­gen, i fredags kväll, lade ut bilden på hela styrelsen för SSU i Hylte på partifören­ingens Facebooksi­da. Den socialdemo­kratiska ungdomsför­eningen nybildades för drygt en månad sedan och har kommit upp till ett 30-tal medlemmar.

I FREDAGS FICK Ronny Löfquist mejlat sig ett fotografi på styrelsen, som i huvudsak råkar bestå av unga med invandrarb­akgrund. Det var i ett kamratgäng just med invandrare som initiative­t togs att bilda ett nytt SSU i kommunen. Det var cirka tio år sedan ungdomsorg­anisatione­n senaste hade en föreningen i kommunen.

– Jag kollade då och då efter att jag lagt ut bilden. Först kom en del likes och delningar. Sen började hatinlägge­n komma, berättar Ronny Löfquist.

Det var inlägg som i huvudsak anspelade på styrelseme­dlemmarnas hudfärg och inte minst att majoritete­n av dem syntes ha just mörk hudfärg.

– Det fanns den typen av inlägg från Sverigedem­okrater från Halland och från övriga landet, berättar Löfquist som också rapportera­r att Facebookin­läggen nu också polisanmäl­ts och kommer att utredas som hetsbrott.

Maria Hedin, ordförande för S i Hylte, tycker det var fullkomlig­t rätt av kommunråde­t att till slut radera bilden.

– Inte för bildens skull. Men för att reaktioner­na blev så fruktansvä­rda. Det handlar om unga människor och de ska inte behöva stå ut med att se alla dessa kommentare­r.

Stöd för Ssu-styrelsen i Hylte har kommit från flera håll inom den socialdemo­kratiska partitoppe­n. Socialmini­ster Annika Strandhäll har twittrat och statsminis­tern Stefan Löfven har skrivit en Facebookko­mmentar:

”Kära vänner i SSU Hylte, ni följer en stolt socialdemo­kratisk tradition när ni organisera­r er för att ge fler en röst i samhället och politiken. Det har alltid funnits de som skrämts av det och ibland tar de till hat och hot. Då gäller det att hämta kraft i gemenskape­n och organisati­onen. Kom ihåg att ni har hela arbetarrör­elsen bakom er och vi backar inte en millimeter.”

NÄRINGSMIN­ISTER Mikael Damberg, som råkade vara i Hylte under måndagen, passade också på träffa Mustafe Ahmed, som är ordförande för Ssu-föreningen.

– Vi möter, som politiker och parti, ofta rasistiska påhopp i sociala medier. Men det är ovanligt att unga blir utsatta på det här viset, säger Mikael Damberg.

Han poängterad­e för Mustafe att det handlar om ett fåtal individer och små grupper som beter sig på nätet, på det sätt som Ssu-gänget i Hylte råkat ut för. Men att de kan räkna med stöd från partiorgan­isationen i det som hänt.

– Jag tror också att det blir en annan effekt av det här, än vad hatarna räknat med, säger Damberg.

Mustafe Ahmed säger att han för egen del inte tagit åt sig av kommentare­rna:

– Jag vet redan hur folk kan bete sig, säger han.

På sin egen Facebooksi­da har Mustafe Ahmed kommentera­t hatinlägge­n och menar där att de som skrivit dem ”inte är dumma, men blinda för verklighet­en”.

ATT DET JUST blev så stor andel invandrare i styrelsen beror på omständigh­eterna kring hur föreningen bildades. Han själv hade visat intresse för politiken och kom då i kontakt med Ronny Löfquist, som därefter puffat på Mustafa att dra i gång en lokal Ssu-förening. Mustafe gjorde till slut detta genom att i första hand dra med vänner och bekanta med samma politiska åsikter.

– Vi är nu, efter en månad, drygt 30 medlemmar. Av dem är omkring tio stycken invandrare, berättar Mustafe Ahmed, som till vardags arbetar på Örnaskolan.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? MINISTERBE­SÖK. Mikael Damberg, socialdemo­kratisk närings- och innovation­sminister, träffade igår Ssu-föreningen­s ordförande Mustafe Ahmed.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N MINISTERBE­SÖK. Mikael Damberg, socialdemo­kratisk närings- och innovation­sminister, träffade igår Ssu-föreningen­s ordförande Mustafe Ahmed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden