Hallands Nyheter

Andersson i målform

FOTBOLL: DUBBLA VM-KVALMATCHE­R FÖR SVERIGE

- ANNELIE SCHOLZ/TT

Jonna Andersson har haft en succévår i Chelsea. Svenskan kom in i laget efter halva säsongen, gjorde fem mål på 15 matcher och vann en dubbel. Men i landslaget väntar hon fortfarand­e på sitt första mål.

”Det är kul att ha fått så mycket speltid och kunna bidra så mycket.”

JONNA ANDERSSON

Vänsterfot­ade försvarare­n Jonna Andersson lämnade Sverige för Chelsea efter det andra Sm-guldet med Linköping. I sin första match avgjorde hon Londonderb­yt mot Arsenal. Under våren fick 25-åringen en betydande roll både under vägen mot Fa-cupvinsten samt när Chelsea säkrade ligaguldet.

– DET VAR otroligt roligt, kanske lite över förväntan. Det är kul att ha fått så mycket speltid och kunna bidra så mycket. Sedan har målen som jag har gjort varit väldigt betydelsef­ulla, så det är ännu roligare, säger Jonna Andersson.

Chelseas manager Emma Hayes spelar med en trebacksli­nje, där bland andra landslagss­pelaren Magdalena Eriksson ingår, vilket gjort att Jonna Andersson flyttades upp som en vinge på vänsterkan­ten. Det har lett till en utveckling offensivt.

– Jag själv känner att jag blir mer offensiv i 3–4–3, där man ändå vet att man har en bakom sig. När jag spelar i en fyrbacksli­nje känner jag mig lite mer passiv, men jag tror bara att jag själv måste våga ta för mig mer även om det är en fyrbacksli­nje.

I landslaget har däremot målen lyst med sin frånvaro. På 28 Alandskamp­er har det inte blivit ett enda mål.

– Nej, det väntar vi fortfarand­e på, säger hon.

PÅ TORSDAG KAN hon få chansen i Vm-kvalmatche­n mot Kroatien. Sverige leder gruppen och går in som favoriter mot Kroatien, som ligger sist.

Peter Gerhardsso­n har sedan han tog över som förbundska­pten för landslaget experiment­erat med en trebacksli­nje. På den första träningen i Göteborg inför mötet på Gamla Ullevi ville han inte avslöja sin försvarsta­ktik.

– Vi får lite ibland tydligare kantspel på 3–4–3, å andra sidan tappar man en central spelare högre upp. Hade vi fått ha en spelare till på plan hade det varit optimalt, säger han.

Jonna Anderssons främsta konkurrent på vänsterkan­ten är Kristianst­adspelaren Mia Carlsson.

– Mia är en väldigt bra person och hon är lätt att prata med. Vi tar konkurrens­situatione­n väldigt bra och pushar varandra, säger Andersson.

EFTER MÖTET MED Kroatien spelar Sverige ytterligar­e en Vm-kvalmatch, borta mot Ukraina den 12 juni.

 ?? Bild: CARL SANDIN/BILDBYRÅN ?? HOPPFULL. Jonna Andersson hoppas att målformen som hon har haft i nya klubblaget Cheelsea håller i sig. På torsdag möter landslaget Kroatien.
Bild: CARL SANDIN/BILDBYRÅN HOPPFULL. Jonna Andersson hoppas att målformen som hon har haft i nya klubblaget Cheelsea håller i sig. På torsdag möter landslaget Kroatien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden