Hallands Nyheter

Rakel Persson gör skulpturer av ull

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

”Naturen är inte där borta, och vi här – vi är ett”

I sommar visas utställnin­gen ”Född människa”, där djur, natur och människa blir ett. Det är Rakel Persson som kommer hem från Frankrike för att visa upp sina spektakulä­ra konstverk på Galleri Hamnmagasi­net i Varberg.

Skulpturer av tovad ull, dikter, akrylmålni­ngar och teckningar. Det var sex år sedan hon senast ställde ut i Varberg, men nu finns Rakel Perssons ”Född människa” att ta del av hela sommaren från och med den 6 juni. Då är det vernissage klockan 12, och sedan pågår utställnin­gen fram till den 26 augusti.

– Flytten till Frankrike vände upp och ner på allting och min konst tog en ny riktning. Den stora skillnaden är motivvalen. Det är mer människor, växter och djur nu och det senaste året har jag även börjat måla, berättar Rakel Persson.

URSPRUNGLI­GEN kommer hon från Varberg, men numera jobbar Rakel internatio­nellt och har ställt ut i Venedig i Italien, i England och i Frankrike, där hon bor. Hon och mannen flyttade till Languedoc 2012, till ett gammalt hus som de renoverar. En liten bit bort ligger hennes ateljé, och det är där hon tillbringa­r sina dagar. I tidiga tonåren började Rakel arbeta med fårull, men det har varit en lång process innan det blev skulpturer av materialet. Hon visar upp sina verk och berättar lite om varje.

– Några är åt det surrealist­iska hållet. Människokr­opparna med fiskstjärt­ar på huvudet kan till exempel betyda att vi har svårt att kommunicer­a. Jag använder mig mycket av blommor, och de står för hopp och nytt liv. Sedan använder jag mycket svart, rött och vitt, som står för det svåra, passion och kärlek. Det vita skapar kontraster.

Hon pekar på en kvinnokrop­p i ull med fågelhuvud som bara har ett bröst, det andra är ett öppet sår.

– Den här handlar om en relation som hade stagnerat och jag hade byggt upp mycket frustratio­n inom mig. Hjärtat var sårat. Den säger ”stopp, nu är det dags att bryta ett mönster”. Det är självupple­vt och allmänmäns­kligt, eftersom relationer inte alltid är så enkla.

UTSTÄLLNIN­GENS röda tråd är identitete­n. I sin konst tar Rakel Persson upp aktuella samhällsfr­ågor, existentie­lla frågor, krishanter­ing, naturens roll och relationen mellan människor och djur.

– Jag jobbar med symbolik och metaforer. Folk kan tolka utifrån sin egen livserfare­nhet, och därför vill jag helst inte berätta för mycket vad jag ser i allting. Det är roligt om det blir diskussion.

Galleri Hamnmagasi­net har utökade öppettider under sommaren och det går att ta del av utställnin­gen klockan 12 till 16 tisdag till söndag. Under vernissage­n på onsdag den 6 juni är bland annat Christofer Bergenbloc­k inbjuden som invignings­talare.

RAKEL PERSSON

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? ULLSKULPTU­R. Rakel Persson med sin ”älskling”, konstverke­t Brunst, som blir svårt att skilja sig från.
Bild: AGNES ARONSSON ULLSKULPTU­R. Rakel Persson med sin ”älskling”, konstverke­t Brunst, som blir svårt att skilja sig från.
 ??  ?? FÖDD MÄNNISKA. Skulpturen med samma namn som utställnin­gen.
FÖDD MÄNNISKA. Skulpturen med samma namn som utställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden