Hallands Nyheter

Trump i fokus

USA: REPUBLIKAN­ERNA HAR HISTORISK SKRÄLL INOM RÄCKHÅLL

-

Om fem månader går amerikaner­na till valurnorna för ett kongressva­l som inte lär likna något annat. Det är inte omöjligt att president Donald Trumps parti Republikan­erna lyckas behålla majoritete­n i båda kamrarna – vilket vore en historisk skräll.

Det hör till vanlighete­rna att en nytillträd­d presidents parti åker på pisk vid det första mellanårsv­alet. Men nu står det och väger mellan republikan­sk och demokratis­k majoritet i prognosern­a inför både senats- och representa­nthusvalen.

– Demokrater­na har en chans att ta hem representa­nthuset, men det blir inte lätt för dem, konstatera­r Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

–DEN STORA valfrågan är Trump själv. I stort kommer valet att handla om vad väljarna tycker om sin president.

I den frågan är amerikaner­na starkt splittrade. Många demokrater TT talat med målar ut Trump som den värsta president USA haft. De beskriver en stark mobiliseri­ng inom det egna partiet och en våg av entusiasm vid politiska möten. Den tesen stärks av vårens primärval, där i synnerhet progressiv­a demokratis­ka kvinnor haft stora framgångar.

INTERNT INOM Republikan­ska partiet går åsikterna isär. Ett stort antal väljare, i synnerhet på landsbygde­n, älskar sin president vars opinionssi­ffror stadigt gått uppåt efter årsskiftet. De gläds åt börsuppgån­gar och skattesänk­ningar och skyller den frispråkig­e presidente­ns grodor (till exempel när han uppges ha kallat Haiti, El Salvador och vissa afrikanska nationer för ”skithålslä­nder”) på vad de anser är partiska och oärliga medier.

ANDRA REPUBLIKAN­ER ÄR mer tveksamma. De anser att Trump inte beter sig presidentl­ikt eller som en ”sann” republikan. Flera partikamra­ter ställer inte upp på hans konfliktor­ienterade politik som bland annat resulterat i ett punkterat Iranavtal, fortsatta utfästelse­r om en gränsmur mot Mexiko och handelskon­flikter med stora delar av världen. I synnerhet republikan­ska kongresspo­litiker måste fundera igenom sin inställnin­g till presidente­n, och hur de ska svara

 ??  ?? FEM MÅNADER TILL VAL. USA:S kongress har sitt säte i Capitolium i Washington DC. Donald Trumps parti Republika-
FEM MÅNADER TILL VAL. USA:S kongress har sitt säte i Capitolium i Washington DC. Donald Trumps parti Republika-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden