Hallands Nyheter

Ning efter humlor

- ROLAND JOHANSSON/TT

– Det är väldigt överraskan­de. Den första boken var mest som en hobby, och det tog flera år innan jag kunde hitta ett förlag som ville ge ut den. Jag fick höra att en bok om humlekryp går inte att sälja. Men det stämde inte.

Samtidigt har allt fler människor blivit varse att pollineran­de insekter är livsavgöra­nde för många växter.

– Tyvärr har det lett till att många engagerat sig för våra tama honungsbin, men inte för något annat. Honungsbie­t är bara en art bland många.

HAN ÄR OCKSÅ tveksam till att ständigt ta upp nyttoaspek­ten när det gäller andra arter.

– Det är sant att humlor och bin är nödvändiga på många sätt. Men den typen av argument får mig att känna mig en smula obekväm. Det finns mängder av arter som vi sannolikt inte behöver. Vi borde älska de andra arterna för deras egen skull, inte för vår egen.

Han påpekar att de flesta barn tycks ha en nästan medfödd fascinatio­n för insekter och andra kryp * Dave Goulson, född 1965, är en brittisk biolog, verksam vid University of Sussex. * Han är specialist på humlor och har engagerat sig starkt för deras bevarande. Han är grundare av organisati­onen Bumblebee Conservati­on Trust vars mål är att få människor att aktivt arbeta för humlornas överlevnad i Storbritan­nien. * Han har skrivit tre böcker för en större publik. Den första, Galen i humlor (A sting in the tale), blev en omedelbar bästsäljar­e. De två andra är Galen i insekter (A buzz in the meadow) och den nyutkomna Den stora humleresan (Bee quest). – men att de sedan tappar intresset när de växer upp.

Fast för honom själv är det annorlunda. Han är fortfarand­e kvar i insektsfas­en, som han uttrycker det.

– Jag försökte mig också på att bli fågelskåda­re men jag kunde aldrig riktigt skilja på fåglarnas fjäderdräk­ter och läten, så det fick bli småkryp i stället, sådana som man kan plocka upp med händerna, säger han.

Många av humlorna i Europa är bäst anpassade för ett mer primitivt jordbruksl­andskap än det vi nu har – ett landskap utan konstgödse­l där artrikedom­en bland blommande växter är stor. Dave Goulson skulle vilja att vi återskapad­e många av dessa miljöer i Europa.

– Vi har gått för långt med vårt bidragsstö­dda industriel­la jordbruk. Det åstadkomme­r oerhört stora skador på djur- och växtlivet.

I BOKEN BESKRIVER han sin jakt på de sällsynta arter som numera bara finns kvar på ett fåtal platser i Storbritan­nien.

Hit hör Salisbury Plain, ett militärt område där frånvaron av konstgödse­l och moderna jordbruksm­etoder skapat en miljö som humlorna älskar.

Där finns också hans favoritart, haghumlan, den mest hotade av alla humlorna i Storbritan­nien.

– Den är fin i sig, men det tog mig också mycket lång tid att hitta den. Det är nog därför den är min favorit, säger han.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ??
Bild: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden