Hallands Nyheter

Ditt matval ger avtryck i landskapet

-

Mat är politik, det har det varit i alla tider. Det sägs att varje stat är tre dagar från anarki om maten tar slut. Kort och gott, alla ska vi äta, det är en angelägenh­et för både samhälle och individ. Det har aldrig varit svårare än idag att vara en medveten konsument. I Sverige är varannan tugga importerad. Vi utnyttjar mark och vatten i andra länder för att föda vår egen befolkning. Om all jordbruksm­ark i världen delades ut rättvist mellan människor skulle det vara Sveriges plikt att föda 13,5 miljoner människor. Vi behöver alltså ta ett större ansvar i världen och dela med oss. Ett annat alternativ är att vi öppnar dörren och välkomnar de kommande klimatflyk­tingarna som flyr mat- och vattenbris­t

ATT VARA HÅLLBAR har blivit en profilfråg­a i olika sammanhang, tyvärr kantrar ibland frågan av en generande brist på kunskap. När arrangeman­g som Vasaloppet och Göteborgsv­arvet av hållbarhet­sskäl anbefaller vegansk mat så gör de det mot bättre vetande. Biologisk mångfald är ett av våra miljömål som kräver betande mular. Det finns marker som inte går att odla, där idisslare är suveräna på att omvandla det för människor oätliga till ätbart kött. Det är billiga poäng att utesluta kött av klimatskäl, vi behöver skilja på det naturliga kolkretslo­ppet och det fossila kolets klimatpåve­rkan. Jordbruksm­ark med gräs i växtföljde­n binder in kol. Det är dessutom stor skillnad på hur kött produceras i världen. Det svenska nötköttet kommer ofta från mjölkprodu­ktionen, djurhållni­ng ger gödsel som är positiv för markbördig­heten. I den ekologiska växtodling­en är tillgången till djurens gödsel helt avgörande.

I VÄSTVÄRLDE­NS DAGLIGA överflöd har matfrågan gått från att vara en fråga om att ha råd att mätta sig varje dag, till en statusmark­ör att trendigt välja bort vissa sorters mat. Aldrig har matavvikel­serna varit fler än idag. Vi självdiagn­osticerar och försöker kurera oss med dieter, det har ofta lite med verklig födoämnesi­ntolerens att göra. Matavvikel­se är ett snabbt ökande fenomen framförall­t hos den unga kvinnliga urbana befolkning­en. En annan relativt ny trend är. Preppers, de är de nya samlarna som bunkrar upp för att klara sig om det värsta händer. Sverige är idag enbart självförsö­rjande på tre livsmedel, spannmål, morötter och socker, endast en häst skulle kunna fortsätta vara fullt nöjd i kris- och krigstider.

I VÅR TID och i vårt land är tillgången till mat oändlig, aldrig har maten på vår tallrik varit billigare. Vad vi väljer att äta är ett personligt val som ger avtryck i landskapet, här hemma eller på andra sidan jorden. Ansvaret som konsument är stort men glöm för all del inte, i dessa ljuva sommartide­r, att mat är kultur och tradition samt en säker källa till njutning och glädje.

Mat är politik, men också kultur, tradition och en källa till njutning.

 ?? ANNIKA BERGMAN
Sociallibe­ral debattör ??
ANNIKA BERGMAN Sociallibe­ral debattör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden