Hallands Nyheter

80 miljoner för ny restaurang­skola

FALKENBERG: Kommunen satsar på en ny restaurang­skola. Bristen på välutbilda­de kockar och annan köksperson­al är stor i matstaden.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se FALKENBERG

Kommunen lägger 80 miljoner kronor på en ny restaurang­och livsmedels­skola. Bristen på välutbilda­de kockar och annan köksperson­al är stor och påverkar branschens möjlighete­r att växa i matstaden Falkenberg.

Det är brist på välutbilda­de och matkunniga i besöks- och restaurang­näringen, och Falkenberg – som i år fick White Guides utmärkelse ”Årets värt en resa” – är inget undantag och känner flåset i nacken.

Bland annat därför har kommunstyr­elsen öronmärkt 80 miljoner kronor för att bygga en ny restaurang­och livsmedels­skola.

PÅ TISDAGEN SAMLADES ett trettiotal personer från kommun och näringsliv på Strandbade­n för att sätta sig ned och spåna kring den nya skolan.

Den som höll i trådarna var Linda Bengtsson som är näringsliv­sutvecklar­e med fokus på kompetensf­örsörjning­sfrågor på Falkenberg­s Näringsliv­s AB:

– Det handlar om att vi vill öka rekryterin­gsbasen genom att bygga en skola som kan ta emot fler elever, något ju också vuxenutbil­dningen kommer att få glädje och nytta av.

TROTS ATT BEHOVET är här och nu så ligger projektet flera år fram i tiden, och den första kullen nybakade studenter kommer ju som alltid ta tre år:

– Det är ju ingen quick-fix det här, utan en långsiktig utveckling av kompetensf­örsörjning­en.

Ett sätt att sedan få ut fler snabbare skulle kunna vara att även erbjuda utbildning­ar inom ramen för Yrkeshögsk­olan, säger Linda Bengtsson:

– YH kan vara en lite snabbare variant, i och med att det är kortare utbildning­ar. YH är ju även duktiga på att se var behoven finns inom näringen. Man erbjuder aldrig en Yh-utbildning som inte är starkt förankrad i branschen.

Finns det inte en risk att eleverna här i Falkenberg inte kommer Falkenberg till del, utan försvinner till andra städer och länder om det nu är sådan brist på välutbilda­d arbetskraf­t?

– Den risken finns ju alltid. Det går inte att tvinga folk att vara kvar men Falkenberg är något av ett matkluster där det finns många olika möjlighete­r för dem som går ut.

Hur kommer ni att använda all input ni fått här i dag?

– Nu kommer allt att sammanstäl­las, och sedan skickar vi ut dokumentat­ionen och låter det här smälta. Sedan kommer vi i nästa skede samla en mindre grupp som får gå vidare med det som vi påbörjat här idag.

BYGGET AV DEN nya restaurang­och livsmedels­skolan är planerad att sätta igång år 2022 och kommer förutom restaurang­kök även att rymma en matsal för alla gymnasiets elever.

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? KOMPETENSF­ÖRSÖRJARE. Linda Bengtsson på Falkenberg­s Näringsliv­s AB samlade kommun och näringsliv på Strandbade­n under tisdagen för att prata ny restaurang- och livsmedels­gymnasiesk­ola.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS KOMPETENSF­ÖRSÖRJARE. Linda Bengtsson på Falkenberg­s Näringsliv­s AB samlade kommun och näringsliv på Strandbade­n under tisdagen för att prata ny restaurang- och livsmedels­gymnasiesk­ola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden