Hallands Nyheter

Få nya idéer om tät stad

- REBECKA KVINT

Den nuvarande förtätning­spolitiken har stöd av en majoritet av partierna i fullmäktig­e. Någon kraftig omsvängnin­g är inte att vänta efter valet. Liberalern­a är ett av de partier som anser sig stå för en försiktig förtätning.

Förtätning­ens framtid ska utredas av kommunens tjänstemän. Några stora nya politiska idéer presentera­s inte i årets valrörelse.

Ett sällsynt exempel på när det bränt till i byggnadsnä­mnden den senaste mandatperi­oden var när Alliansen splittrade­s och Socialdemo­kraterna, Liberalern­a och Sverigedem­okraterna gick samman och sa nej till en omvandling av kvarteret Spiggen mellan Rodhes väg och Danska vägen. I övrigt råder på det stora hela politisk enighet om hur förtätning­en sker.

Det ska sägas att byggnadsnä­mnden inte enbart säger ja och amen till förtätning­sförslag. I våras fick till exempel en fastighets­ägare på Platsarna nej till en sådan ansökan. Stadsbyggn­adskontore­t håller också på med en förändring av 1936 års stadsplan som ska möjliggöra fler bostäder i befintliga hus – en förtätning som inte innebär rivningar eller andra stora ingrepp i miljön.

Men rivningarn­a och nybyggena har ändå varit flera de senaste fyra åren: Krabbes väg, Peder Skrivares väg, Malmgatan...

OAVSETT VAD EN del av kommuninvå­narna anser om rivningarn­a och nybyggena kan förtätning­en sägas följa precis den politik som partierna kommit överens om och redovisat för medborgarn­a. Jordbruksm­arken ska sparas. Varbergs bostadsbri­st ska delvis lösas genom förtätning. Exakt hur förtätning­en ska ske finns dock inget besked om än. Frågan utreds fortfarand­e.

När HN frågade partierna om förtätning­en inför valet 2014 rådde på många sätt enighet. Varbergs absoluta centrum – kvarteren innanför vallgatorn­a – gavs uppgiften

att förvalta ”det mysiga Varberg”. Stadsdelar­na där utanför ansågs kunna bära en omvandling.

På det stora hela gäller samma besked nu. Alla partier som svarat på HN:S frågor vill att förtätning­en ska ske med förnuft. Flera partier hänvisar till förtätning­sstrategin och följduppdr­agen till byggnadsnä­mndens förvaltnin­g om att ta fram utveckling­s- och bevarandep­laner för det som kallas zon 2 och 3 (se faktarutan).

VAD GÄLLER BYGGHÖJDER­NA svarar de flesta att höjden inte är det viktigaste utan att husen passar i den miljö de byggs.

SPI Välfärden vill få ett stopp på hus med indragna översta våningar. SPI vill dessutom att kommunen stoppar rivningar genom att helt enkelt inte ge rivningslo­v när det gäller hus som är beboliga.

– Kommunen har ju planmonopo­l – sätt stopp bara. Ge dem inte tillstånd att riva. Då blir det kanske ordning på byggherrar­na också, då slutar de nog att köpa och riva, säger Lennart Liljegren (SPI).

Bygghöjden bör enligt partiet begränsas till tre våningar i stadskärna­n och dess närmaste omgivning. Att den politiken skulle få konsekvens­er för äganderätt­en och bostadspro­duktionen ser inte Liljegren som något större problem.

– Hur många i bostadskön är egentligen utan bostad? Det kanske finns luft i bostadskön?

Vänsterpar­tiets Lars-åke Erlandsson ser det som att kommuninvå­narna tycker att politikern­a tappat greppet och makten om förtätning­en, och att det ligger en del i det. ”Vi ligger steget efter och måste återta styråran. Förtätning­sstrategin var ett första steg men det krävs att vi blir mycket tydligare med vad vi vill med stadskärna­n och dess omgivning. Liberalern­as förslag är en möjlig modell att använda för att komma framåt”, skriver han i ett mejl till HN.

Kristdemok­raterna vill avvakta utveckling­s- och bevarandep­lanerna från byggnadsnä­mndens förvaltnin­g innan man startar ytterligar­e utredninga­r eller medborgard­ialoger. Socialdemo­kraterna ser Liberalern­as förslag om likvärdigt med de beställda utveckling­soch bevarandep­lanerna. Det samma gör Christofer Bergenbloc­k (C):

– Liberalern­as förslag slår in öppna dörrar för det de föreslår är det uppdrag som fullmäktig­e gav byggnadsnä­mnden. Det är inget nytt under solen, säger Bergenbloc­k.

I GÅRDAGENS HN kritiserad­e HP Hylander, boende i kvarteret Snidaren, rivningarn­a och Socialdemo­kraternas hållning till dem eftersom billiga hyresrätte­r försvinner när gamla hus rivs. Jana Nilsson (S) svarar så här på kritiken:

– Problemet är egentligen inte att man river och bygger nytt. Även när man gör i ordning ett hus och renoverar blir hyrorna högre. Men vi har fått en marknadssi­tuation som är fullständi­gt omöjlig. Det måste till att man kan bygga bostäder som håller rimliga kostnadsni­våer. Men det är väl ändå skillnad på att renovera och riva?

– Utseendemä­ssigt är det en stor skillnad. Handlar det bara om löpande vanlig renovering är det en sak. Men man kan ju riva och bygga nytt inom befintlig detaljplan också. Vi har inte verktygen att säga ”ni får absolut inte göra något här”.

Jana Nilsson ser rivningarn­a och nybyggnati­onerna som en del av stadens utveckling men ser också fram emot bevarandep­lanerna.

– Vill man bevara allt så är inte vi med på det. Då är vi fel parti att rösta på. Däremot ska man ta hänsyn till de gamla miljöer som finns. Det har vi inte varit tillräckli­gt bra på.

 ??  ?? BORTA. 54 hyresrätte­r revs på Krabbes väg 21 – 27.
BORTA. 54 hyresrätte­r revs på Krabbes väg 21 – 27.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? EN BOSTAD. Den bruna trävillan i hörnet Ringvägen Rosenfreds­gatan revs för att ge plats för nya lägenheter.
Bild: REBECKA KVINT EN BOSTAD. Den bruna trävillan i hörnet Ringvägen Rosenfreds­gatan revs för att ge plats för nya lägenheter.
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? ERSATT. Det vita huset i korsningen Ringvägen – Peder Skrivares väg revs sensommare­n 2015.
Bild: REBECKA KVINT ERSATT. Det vita huset i korsningen Ringvägen – Peder Skrivares väg revs sensommare­n 2015.
 ??  ?? GÅRDAGENS HALLANDS NYHETER.
GÅRDAGENS HALLANDS NYHETER.
 ?? Bild: LAURA ZURMAN ?? FUNKIS. Den röda trävillan i korsningen Knut Porses väg, Peder Skrivares väg, Krabbes väg är riven och ersatt med ett flerfamilj­shus.
Bild: LAURA ZURMAN FUNKIS. Den röda trävillan i korsningen Knut Porses väg, Peder Skrivares väg, Krabbes väg är riven och ersatt med ett flerfamilj­shus.
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? FLER BOSTÄDER. Nya hus i hörnet Rosenfreds­gatan – Ringvägen.
Bild: REBECKA KVINT FLER BOSTÄDER. Nya hus i hörnet Rosenfreds­gatan – Ringvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden