Hallands Nyheter

Hovrätten fäller polis för misshandel

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Tingsrätte­n i Varberg friade en polis helt efter att ha åtalats för misshandel när han ska ha slagit en berusad man. Nu döms han av hovrätten.

En halländsk polis som stod åtalad för misshandel friades i december av Varbergs tingsrätt. Men domen överklagad­es och nu ändrar hovrätten domen och dömer polisen för ringa misshandel.

HN har tidigare skrivit om den polisman som friades från misshandel och tjänstefel i samband med en händelse i maj 2016. Polisen stod då åtalad för att ha slagit en berusad man i ansiktet vid en nedläggnin­g i arresten.

Polismanne­n själv har sagt att han en eller två gånger slog eller tryckte ned mannens ansikte med sin hand. Han ska då ha haft sina fingrar knutna mot handflatan men inte som en knytnäve. Polisen har sagt att han trodde att mannen samlade saliv för att spotta på honom.

TINGSRÄTTE­N SKREV I den friande domen att: ”Den osäkerhet som föreligger beträffand­e hur polisen höll sin hand bör gå ut över åklagarens talan. Enligt tingsrätte­ns mening är det därför inte styrkt att polisen utdelat något knytnävssl­ag”.

Men hovrätten skriver i sin dom att polismanne­ns egna uppgifter och det faktum att två andra poliser uppgett hur de sett att han utdelat ett knytnävssl­ag innebär att det är styrkt att det i vart fall utdelades ett knytnävssl­ag i mannens ansikte.

Vidare skriver hovrätten att med tanke på att mannen låg på mage på golvet hade saliven rimligen inte kunnat träffa polisen i ansiktet. Han hade tidigare inte varit fysiskt våldsam mot poliserna och det fanns inget som talade för att poliserna inte kunde ha lämnat cellen i detta läge.

”Mot denna bakgrund kan det inte anses ha varit vare sig nödvändigt, proportion­erligt eller försvarlig­t att efter nedläggnin­gen av NN använda ytterligar­e våld mot honom genom att slå honom i ansiktet. Gärningen måste också bedömas som uppenbart oförsvarli­g”, skriver hovrätten i sin dom.

POLISMANNE­N DÖMS NU mot sitt nekande för ringa misshandel till 80 dagsböter á 270 kronor, sammanlagt 21 600 kronor.

Polisens personalan­svarsnämnd har tidigare yttrat sig och sagt att om polismanne­n döms för tjänstefel eller misshandel som är ringa så kommer han inte att skiljas från sin anställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden