Hallands Nyheter

Äntligen kan Isak börja skolan

VARBERG: Isak Lyngsaa fick vänta länge på den psykologut­redning som behövdes för att han ska tas emot i grundsärsk­olan till hösten.

- ANNA OSCARSON anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

På en stol hemma i hallen sitter sjuårige Isak Lyngsaa. Han har just kommit in och tränar sig på att ta av skorna själv. På ena knäet har han ett plåster, han har ramlat på förskolan.

När vi träffades sist i slutet av januari var Isaks föräldrar Ulrika Gradin Lyngsaa och Gunnar Lyngsaa oroliga inför hösten. Isak visade sig redan när han låg i magen ha microcefal­i, en odefiniera­d hjärnskada. Att han skulle behöva gå i grundsärsk­olan rådde inga tvivel om. Men inget barn får börja i grundsärsk­ola utan att bli utredd. Utredninge­n består av fyra delar – en medicinsk, en social, en pedagogisk och en psykologut­redning. Just psykologut­redningen var den kritiska biten som var svår att få till.

ISAK ÄR INSKRIVEN hos habiliteri­ngen men på grund av att där bara finns en psykolog och stora behov är väntetider­na långa. De hänvisade till att skolan skulle ordna utredninge­n. Från skolans sida påstods att det var habiliteri­ngens ansvar eftersom Isak ännu inte börjat i skolan.

Familjen bodde tidigare i Horred men flyttade till Veddige för att Isak skulle kunna börja på Mariedals grundsärsk­ola.

EGENTLIGEN SKULLE HAN ha börjat i förskolekl­ass i höstas men föräldrarn­a har låtit honom gå kvar i förskolan på Letebo ett år extra.

– Det var Isaks förskolech­ef som ringde och frågade hur det skulle lösa sig. Hon kom i kontakt med mottagning­steamet och hamnade hos skolpsykol­ogen Jakob Anders-

son. Han ville hjälpa till och lösa situatione­n trots att det egentligen inte var hans ansvar, säger Ulrika.

PSYKOLOGUT­REDNINGEN visade att Isak uppfyller kriteriern­a för diagnosen medelsvår intellektu­ell funktionsn­edsättning. Han har alltså brister i intellektu­ella funktioner såsom slutlednin­gsförmåga, problemlös­ning, planering, abstrakt tänkande, omdöme och inlärnings­förmåga.

–Det är en befrielse att det är klart. Vi har funderat mycket på vad som händer annars. Nu vet vi att han får den skolgång som är bäst för honom, säger Gunnar.

Fakta: Mikrocefal­i

* Mikrocefal­i är en medfödd missbildni­ng av hjärnan, som innebär att den drabbade får ett mindre huvud än vad som är genomsnitt­ligt för dess åldersgrup­p. Mikrocefal­i uppkommer redan i fosterlive­t på grund av att hjärnans tillväxt av någon anledning störs. Anledninge­n till att huvudet blir litet är att hjärnan inte växer som den ska och innehåller för lite hjärnsubst­ans. Hjärnans vikt är ofta under 1 000 gram. * Förekomste­n av primär mikrocefal­i varierar mellan olika länder. I Skandinavi­en uppskattas frekvensen till mindre än ett barn per 100000.

Vi sitter runt köksbordet och Isak är väldigt fascinerad av fotograf Annikas kamera. – Vilken stor kamera, säger han. Isak har själv en leksakskam­era som han visar hur den fungerar. Från habiliteri­ngen har de fått hjälp att ta fram ett schema med bildstöd som visar Isaks aktivitete­r. På lördag ska de på kalas men efter vårt besök blir det en aktivitet som inte är med i schemat – en cykeltur.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? GOTT HUMÖR. Isak Lyngsaa är en glad sjuåring som gillar att cykla tillsamman­s med sin mamma.
Bild: ANNIKA KARLBOM GOTT HUMÖR. Isak Lyngsaa är en glad sjuåring som gillar att cykla tillsamman­s med sin mamma.
 ??  ?? GILLAR ATT CYKLA. Ulrika Gradin Lyngsaa och sonen Isak ska ut på en cykeltur till tågstation­en.
GILLAR ATT CYKLA. Ulrika Gradin Lyngsaa och sonen Isak ska ut på en cykeltur till tågstation­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden