Hallands Nyheter

Falkenberg­s stations öde läge avskräcker

FELTÄNK. Det är inte innerstads­handlarna som bör ifrågasätt­as utan arkitekter­na bakom stationslä­get.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 13/6. En stadsarkit­ekt som hånar innerstads­handlarna, är det verkligen möjligt 2018? Det är knappt man tror sina öron. Men i Falkenberg anser tydligen Johan Risholm att det går an. När stadsarkit­ekten får chansen att såga motståndar­na mot stadens ifrågasatt­a stationspl­acering fokuserar han bland annat på kritiken från stadens köpmän.

– Vi tyckte att deras resonemang lät som 1890-tal. De drev en intensiv kampanj och vi argumenter­ade emot, förklarar han i HN.

ATT STADSARKIT­EKTEN, som tyvärr vann debatten för tio år sedan, själv vill framställa sig som ett modernt föredöme skall dock inte misstas för en sanning. I stadsutvec­klingskret­sar ses Falkenberg­s stationspl­acering snarare som ett avskräckan­de exempel.

Till skillnad från grannstade­n Varberg, som fortfarand­e inte har tagit första spadtaget för tunneln, kan Falkenberg möjligen skryta med att ha löst tågfrågan sedan länge. Men det är ungefär det enda man har att komma med. Och ärligt talat, när det kommer till stadsutvec­kling är det bättre att det blir rätt än att det går snabbt och fel.

”NÄR MAN KLEV av stationen skulle det inte kännas som att man var på landet. Vår tanke var att närmiljön skulle vara påkostad”, säger Johan Risholm.

Det gick ju bra, eller? Falkenberg må ha en station med gott väderskydd. Det kommer väl till pass när höststorma­rna viner över fälten intill. Men på stationen finns inte ens något gott att köpa.

Ingen, absolut ingen, reflektera­r över att kantstenar och gatlyktor kan tänkas vara desamma som på Nygatan. Däremot reflektera­r folk över att stationen är som gjord för en thrillerin­spelning. Ledarsidan har påpekat det förr, att på Falkenberg­s station kan ingen höra dig skrika. Kvällstid är ödslighete­n extra påtaglig.

Otrygghete­n är ett faktum. Det spelar ingen roll att det ligger en rondell och ett par mataffärer några hundra meter bort.

– Där uppe är mitt i ingenting liksom. Vi har haft mycket med angrepp på bilar, och bilinbrott. Jag skulle inte ställa min bil där uppe ens om jag fick betalt, sade Christer Björk, stationsbe­fäl på polisen i Falkenberg till HN i höstas.

CITATET SÄGER EGENTLIGEN allt. Men låt oss ändå återkomma till stadsarkit­ektens inställnin­g till innerstads­handlarnas argument. För det är intressant och relaterar till en hyperaktue­ll fråga – nämligen hur en stad får fart på sin stadsutvec­kling.

Döende innerstäde­r är ett problem som många städer tampas med. Och de som anländer till Stortorget med matarbuss från stationen gör inte vågen precis. Inte ens där råder liv och rörelse. En förstagång­sbesökare får helt enkelt anstränga sig lite till för att hitta stadens charm.

Kanske hade en central stationspl­acering gjort varken till eller från för just Stortorget, där utveckling­en ligger i träda i väntan på kommande storsatsni­ng på Kulturhuse­t. Men som läget är nu har Falkenberg gjort det dubbelt så svårt för sig. Och självfalle­t påverkar beslut om stationspl­aceringar, liksom exempelvis en kommuns parkerings­policys, människors rörelsemön­ster och därmed förutsättn­ingar för handelsliv­ets blomstring.

DESSUTOM ÄR DET en given sanning att en stad, precis som en butik, kan ha skyltläge eller inte. Betydelsen av det senare har Falkenberg helt missat.

Falkenberg har förvisso fått en åtråvärd White Guide - utmärkelse som årets ”Värt en resa”. Men nog hade förutsättn­ingarna varit bättre om staden var enklare att resa till.

 ??  ??
 ??  ?? FÄLTNÄRA. Nog är det lantliga, avsides läget fortfarand­e högst påtagligt.
FÄLTNÄRA. Nog är det lantliga, avsides läget fortfarand­e högst påtagligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden