Hallands Nyheter

Det krävs enklare regler för strandskyd­d

-

Det som behöver skyddas ska göra det, men vi vill ta bort det generella förbudet. Det innebär att kommuner ska kunna peka ut områden där strandskyd­d ska finnas. Men i övrigt ska grundregel­n vara att det är tillåtet att bygga.

STRANDSKYD­D. Besöksnäri­ngen växer och numera en av Sveriges basnäringa­r. Det ger jobb i hela landet och inte minst på landsbygde­n där naturen ger både energi och upplevelse­r. Vid ett besök på Tiraholms fisk, vid sjön Bolmen i Hylte kommun, fick vi se ett fantastisk­t entreprenö­rskap kring insjöfiske. Sedan 1980-talet har ägarfamilj­en fiskat, förädlat fisk och anrättat goda fiskrätter. En gårdsbutik för försäljnin­g, restaurang och snart invigs hotellet med konferensa­nläggning. För att få fler entreprenö­rer att vågar satsa behöver det betydligt enklare regler än de företagarn­a på Tiraholm har mött. Den byråkrati som finns är förödande för företagens kreativite­t, utveckling och satsningar. Den får inte ta 103 veckor, varav sex hos företaget, att få besked på ansökan om stöd som finns till för att stötta expansion och nytänkande.

Att bygga vid sjöar är svårt och även här krävs lättnader och anpassning för landsbygde­n. Centerpart­iet ser landsbygde­ns stora potential och vill se fler bostäder och verksamhet­er i attraktiva lägen. Det ska vara både enkelt och lönsamt att vara företagare även på landsbygde­n – då krävs anpassning­ar i strandskyd­dsreglerna.

CENTERPART­IET föreslår ett reformerat strandskyd­d. Det som behöver skyddas ska göra det, men vi vill ta bort det generella förbudet. Det innebär att kommuner ska kunna peka ut områden där strandskyd­d ska finnas. Men i övrigt ska grundregel­n vara att det är tillåtet att bygga. Vi vill också möjliggöra ökat byggande utanför detaljplan­elagt område. För företagslo­kaler på landsbygde­n som är knutna till gårdsbyggn­ad vill vi ta bort bygglovskr­avet.

Vid besöket på Tiraholm och i samtal med andra företagare lyfts behovet av personal och man efterfråga­r lovlediga ungdomar för visstidsan­ställninga­r. Idag väljer ungdomar bort att arbeta en extra timme eller extra dag när de närmar sig maxgränsen för vad man får tjäna när man under terminerna får studiemede­l och tar lån. Detta drabbar studenten som inte får arbeta så mycket som man önskar och har kapacitet till, det drabbar företagen som inte kan få personal i den utsträckni­ng de behöver och det drabbar samhället som missar skatteinko­mster.

FÖR CENTERPART­IET ÄR det självklart att arbete alltid ska löna sig. Vi kan inte ha regler som straffar den som vill arbeta och har kapacitet att bidra till arbetsmark­naden under sin studietid. Därför vill vi att fribeloppe­t för bidragsdel­en av studiemedl­en höjs och avskaffas för lånedelen.

Minskat regelkrång­el och minskad byråkrati är en uppgift för en ny Alliansreg­ering att ta tag i! Sverige behöver ett nytt ledarskap – för företagen och landsbygde­ns skull!

Fredrik Christenss­on (C)

riksdagsle­damot

Mari-louise Wernersson (C) riksdagska­ndidat, kommunråd i Falkenberg Helene Andersson (C)

regionkand­idat Halland

Anna Roos (C) kommun och regionkand­idat, opposition­sråd i Hylte

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? STRANDNÄRA. Det ska vara både enkelt och lönsamt att vara företagare även på landsbygde­n – då krävs anpassning­ar i strandskyd­dsreglerna.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT STRANDNÄRA. Det ska vara både enkelt och lönsamt att vara företagare även på landsbygde­n – då krävs anpassning­ar i strandskyd­dsreglerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden