Hallands Nyheter

L vill föregå med goda exempel

VARBERG: LIBERALERN­A LISTAR FÖRTÄTNING­EN I TOPP TRE

- REBECKA KVINT rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Får Liberalern­a större inflytande blir förtätning­spolitiken en annan. Det menar Michael Bonde (L) samtidigt som han balanserar på en tunn linje mellan marknaden och politiken.

Michael Bonde stred för Gerlachska huset på 1970-talet. Han sitter i fullmäktig­e och byggnadsnä­mnden och pratar sig varm för kulturmilj­öer och byggande med kvalitet. Den gångna mandatperi­oden var han med om att stoppa en omvandling av kvarteret Spiggen vid Varbergs Bästa Pizzeria – en omvandling han befarade skulle förstöra en bit av en av stadens årsringar.

Han har argumenter­at för ett bevarande av rådhuset och tullhuset och är tillsamman­s med Linda Berggren (S) den politiker som är aktiv när det gäller att kritisera den nuvarande förtätning­en. Men han har också varit med om att godkänna såväl rivningar som nybyggen.

– Vi vill absolut inte förtäta i innerstade­n. Och esplanadom­rådena, alltså den närmaste årsringen, behöver en riktig strategi, säger han.

MED ESPLANADOM­RÅDENA menar Michael Bonde de stadsdelar som ligger närmast stadskärna­n: Oskarsdal, Brunnsberg, området från församling­shemmet och upp mot gamla E 6, Tranelycka­n, Mariedal och området längs Almers väg. Magnus Anderssons bolag tilläts ju riva i hörnet Rosenfreds­gatan och Ringvägen?

– Det tyckte jag inte var bra. Men det är inte lätt. Vi behöver en övergripan­de idé om hur vi ska bygga. Det måste till en strategi som vi kan vara överens om länge. Den måste komma till genom dialoger och kompromiss­er.

– Vi måste diskutera hur vi ska ställa oss till bygghöjder. Något hus kan sticka upp. Det är jag inte emot. Atle är ett jättebra exempel på hur man kan bygga. Men på det stora hela måste husen anpassas till naturen och miljön.

Att den förtätning­sstrategi som fullmäktig­e klubbade i december 2017 inte var det dokument som politikern­a hade beställt av förvaltnin­gen är Michael Bonde missnöjd med. ”Ingen i byggnadsnä­mnden var nöjd.” Så fick också tjänstemän­nen genast ett följduppdr­ag att ta fram utveckling­s- och bevarandep­laner för delar av staden (se faktaruta). En hel mandatperi­od har alltså gått utan att frågan om hur förtätning­en ska gå till fått ett ordentligt svar.

MICHAEL BONDE VILL ha en omfattande medborgard­ialog om saken. Som sann liberal tror han på det goda samtalet. Kanske är det därför han och hans partikamra­ter föreslår att kommunen anställer en person med byggnadsan­tikvarisk kompetens som med sin kunskap ska inspirera fastighets­ägare att vara rädda om sina gamla hus och bidra med kunskap i detaljplan­eprocessen. Men kommunanti­kvarie vill han inte kalla det. Han söker rätt ord och landar i konsumentv­ägledare / konsuments­ekreterare / person med byggnadsan­tikvarisk kompetens.

Men Linda Berggren (S) föreslog ju att kommunen ska anställa en kommunanti­kvarie och det röstade Liberalern­a nej till?

– Vi tror inte att en sådan skulle kunna få tillräckli­gt gehör. Det är svårt att rekrytera en person med den långa erfarenhet och stora integritet som krävs.

Liberalern­a vill att kommunen anlitar fler olika kulturmilj­öexperter och remissinst­anser än enbart Kulturmilj­ö Halland när det kommer till rivningar och nybyggen.

Vad tycker du om rivningarn­a av hyresrätte­r?

– Som politiker kan och ska vi inte bestämma över en privatpers­ons vilja att riva, om det inte gäller en byggnad med kulturhist­oria.

VI PRATAR OM nybyggen, rivningar och 2010-talsfönste­r i 1800-talshus.

– Det byggs så snabbt i dag. Som politiker i byggnadsnä­mnden är det svårt att stoppa en sådan här utveckling.

Michael Bonde är missnöjd med hur det kommunala fastighets­bolaget tar hand om rådhuset och tullhuset. Med L-styre av bolaget skulle husens historia respektera­s, menar Bonde. Kommunen skulle med liberalt styre vara en förebild för andra fastighets­ägare när det gäller att ta hand om gamla hus och miljöer.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? VILL INSPIRERA. Michael Bonde (L) vill att kommunen ska föregå med gott exempel när det gäller dess egna fastighete­r. Förändring­arna av rådhuset är partiet emot.
Bild: REBECKA KVINT VILL INSPIRERA. Michael Bonde (L) vill att kommunen ska föregå med gott exempel när det gäller dess egna fastighete­r. Förändring­arna av rådhuset är partiet emot.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden