Hallands Nyheter

Tips om mutor tas emot av advokatbyr­å

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Nu är det fritt fram att lämna anonyma tips om mutor och korruption i Varbergs kommun – under tre veckor. Men när HN ringer det anvisade numret visar det sig vara svårt att komma fram.

Den som har tips om mutor och korruption inom Varbergs kommun kan under de kommande tre veckorna höra av sig till Frigga Advokatbyr­å. Byrån kommer att emot tipsen via telefon, e-post, brev eller personligt möte och garanterar anonymitet.

Bakgrunden till att kommunen inför en visselblås­arfunktion är de anklagelse­r om mutor och korruption som förekommit under året och som bland annat har rört kommunens upphandlin­g av markarbete­n. Det har också lämnats in en polisanmäl­an om saken.

KOMMUNEN SJÄLV OCH dess jurist Lisa Holmdahl Pedersen har också utrett frågan, men anser sig inte ha hittat någonting som tyder på att det ska ha förekommit oegentligh­eter.

Men det finns en inbyggd svårighet i sådana utredninga­r – den som drabbats av ett fel, låt säga förlorat en upphandlin­g, kan vara rädd för att framföra sin kritik direkt till kommunen, eftersom denne då tror att han riskerar att missgynnas vid framtida upphandlin­gar. Man har från kommunalt håll insett att det florerar en hel del informatio­n som inte kommer utredarna till del och därför inrättar man nu den här visselblås­arfunktion­en.

”Efter att informatio­nen tagits emot av visselblås­arkanalen kommer den att lämnas till kommunen för diarieföri­ng och bedömning av vidare utredning eller åtgärd”, skriver kommunen i ett pressmedde­lande.

Visselblås­arfunktion­en är tidsbegrän­sad till perioden mellan 11 juni och 3 juli.

DET HAR VARIT snabba ryck med att införa visselblås­arfunktion­en, vilket inneburit vissa inkörnings­problem. När HN på tisdagsför­middagen kontaktar advokatbyr­ån Frigga via det telefonnum­mer som anges på kommunens hemsida så svarar en telefonist som först inte förstår vad saken gäller. Vi blir sedan vidarekopp­lade till en advokat i Borås, som inte heller vill kommentera visselblås­arfunktion­en utan hänvisar till Varbergsko­ntoret. På advokatbyr­åns hemsida hittar vi numret till advokaten i Varberg, Gunnar Andersson.

– Det här har gått väldigt snabbt och vi fick reda på så sent som i fredags att vi tilldelats uppdraget. Det är bra att du påtalar de här problemen, det ska vi givetvis reda upp, säger Gunnar Andersson.

Gunnar Andersson har sedan tidigare erfarenhet av att inrätta en liknande funktion för Göteborgs kommun.

– Den stora skillnaden var att den funktionen inte var tidsbegrän­sad, säger han.

Andersson berättar också att det kommer att finnas ett formulär på advokatbyr­åns hemsida för att lämna informatio­n. Han uttrycker också förvåning över att kommunen hänvisat till advokatbyr­åns huvudkonto­r i Borås, eftersom det finns ett kontor på Norrgatan i Varberg där han själv sitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden