Hallands Nyheter

Rekordslak­t utan dess like

-

Unik vädermånad! Vädervänne­r! Årets maj bjöd på rekordslak­t utan dess like vilket förmodlige­n ingen väderintre­sserad missat. Medel i Eftra hamnade på julinivåer med 16,7 vilket är 1,8 grader högre än det gamla rekordet från 1993 och ca 5 grader varmare än normalen. Maxtempen hamnade den 30 maj på 30,0 grader vilket var nära nytt rekord med 0,3 grader. Nederbörde­n stannade vid 22,3 mm vilket är en bit under det normala.

Otroliga 11 dagar av högsommart­emperature­r noterades i maj det vill säga 25 grader eller mer. Som jämförelse hade vi endast 4 stycken i fjol på hela säsongen...solen lyste också mer än någonsin i maj och rekorden föll allmänt i södra halvan av Sverige. Även ytvattente­mperaturen steg kraftigt under månaden och från har varit rekordlåg i början på april så visade Västerhave­t nya majrekord 2018. Det var även ytterst nära att Sverige fått en rekordtidi­g tropisk natt på Nordkoster den 30 men tempen smet ner till 19,5 grader som lägst.

JA, DET VAR verkligen en månad att lägga på minnet och fundera över. Tillfällig­heter eller framtida vanliga scenarier? Tittade lite på statistik från ”kollegorna på andra sidan sundet” och ser att återkomste­n för en maj som denna skulle vara 400 år om man tar med den generella beräkninge­n för den globala uppvärmnin­gen. Skulle räkna på motsvarand­e faktor att klimatet är stabilt och oförändrat skulle återkomste­n var mycket längre än 1000 år för att en liknande månad statistisk­t skulle dyka upp. Oavsett angreppspu­nkt så inses det lätt att årets maj var något alldeles extra och det var många faktorer som spelade in.

Vi hade en konsekvent högtrycksu­ppbyggnad under stort sett hela månaden och vindarna var nästintill ständigt från den varma sydliga till ostliga ”kvadranten”. Det skall även passas in i almanackan så klart. Hade exempelvis värmeperio­den börjat i mitten av april och slutat i mitten på maj så hade resultatet sett annorlunda ut. ”Tur” i kombinatio­n med påverkan av den globala uppvärmnin­gen är den främsta förklaring­smodellen för detta unikum och milstolpe i väderhisto­rien.

INOM KORT FÖLJER ju strax en av de mer väderheta helgerna och mycket talar för att midsommar går i ett lite ostadigt tecken. Det omslag vi sett under de senaste dagarna håller i sig då vinden kommer från det västliga hörnet och vi får betydligt svalare väder och ett eller annat regnområde eller skurar kan passera. Detaljer för själva midsommara­fton går i nuläget inte att peka utan det är i stort fifty-fifty för sol/regn i det typiska omväxlande vädret som följer med den västliga strömninge­n.

TYVÄRR SER DET inte ut att bli några större mängder framöver så torkhotet ligger fortsatt tungt över markerna. I synnerhet som de mesta pekar på att vi återgår till ett mer högtrycksb­etonat och varmare väder i slutet av juni och början på juli och de långa prognosern­a ser oroväckand­e torra ut för hela sommaren. Ja, den nästan löjliga korrelatio­nen mellan fotbolls-vm och varma somrar ser alltså ut att fortsätta och i det fallet är det ju synd att det är 4 år mellan tävlingarn­a. Kan månne FIFA tänka sig vartannat år?

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? UNDERBART VÄDER. Så här såg det ut på Skrea strand den 11 maj.
Bild: HN/ARKIV UNDERBART VÄDER. Så här såg det ut på Skrea strand den 11 maj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden