Hallands Nyheter

”Terrordåde­t tar aldrig

STOCKHOLM: RÄDSLAN KOMMER ATT FINNAS KVAR MENAR ÅKLAGAREN

-

Varken åklagaren eller terrordömd­e Rakhmat Akilov överklagar – och därmed står livstidsdo­men efter dådet på Drottningg­atan fast. Men attacken kommer att fortsätta sprida skräck lång tid framöver, enligt åklagaren.

”Han vill sprida den här rädslan i de otrognas hjärtan. Det har han lyckats med.”

Den 40-årige uzbeken Rakhmat Akilov dömdes i torsdags av Stockholms tingsrätt för terroristb­rott genom fem mord och allmänfarl­ig ödeläggels­e, samt för försök till terroristb­rott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallan­de av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

Åklagaren Hans Ihrman konstatera­r att domstolen gått på hans linje i nästan samtliga fall.

– Sedan finns det ett enskilt fall där målsägande­n inte anses ha utsatts för brott, att det inte varit styrkt. Det har jag mer noggrant funderat på och också konsultera­t det målsägande­biträde som företräder det brottsoffr­et och vi har kommit överens om att vi inte kommer att överklaga, utan vi accepterar domstolens resonemang helt enkelt, säger han.

Tidigare meddelade advokat Johan Eriksson att hans klient Akilov inte tänker överklaga domen. Livstidsdo­men står alltså fast, och en punkt sätts i den långa och omfattande rättsproce­ssen. Men för terrordåde­t som sådant sker inget avslut, hävdar åklagare Hans Ihrman.

MEDAN TERRORISME­N PÅ 1970-talet ville åstadkomma materiell förödelse, är det främsta syftet i dag att ta sig in i människors psyken och skapa rädsla, enligt Ihrman. Efter dådet den 7 april förra året hölls kärleksman­ifestation­er – civilsamhä­llet gick samman mot attacken. Det kan lura en att tro att vi klarade av detta, att vi besegrade ondskan, säger åklagaren.

– Men det kommer en vardag.

HANS IHRMAN,

När manifestat­ionerna är borta, och var och en är för sig själv och åker den där tunnelbana­n, eller står i den där folksamlin­gen, då finns det en risk att den här rädslan finns kvar någonstans. Den har etablerat sig hos var och en, och det är där du

 ??  ?? HAR FARHÅGOR. Terrordåde­t i Stockholm har satt djupa spår menar åklagare Hans Ihrman, som inte kommer att överklaga domen mot Rakhmat Akilov.
HAR FARHÅGOR. Terrordåde­t i Stockholm har satt djupa spår menar åklagare Hans Ihrman, som inte kommer att överklaga domen mot Rakhmat Akilov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden