Hallands Nyheter

Frågor väcks om dokument

- TT NORDKOREA

Vid det historiska toppmötet i Singapore lovade USA:S president att förse Nordkorea med säkerhetsg­arantier samtidigt som Nordkoreas ledare förband sig att arbeta för total kärnvapenn­edrustning på den koreanska halvön. Frågan är vad det betyder.

– Det kan finnas en skillnad mellan vad amerikaner­na ser som säkerhetsg­arantier och vad Nordkorea anser sig behöva, konstatera­r Niklas Swanström, Nordkoreaa­nalytiker och chef för Institutet för säkerhetso­ch utveckling­spolitik (ISDP).

Till exempel kan det vara så att USA främst verbalt vill garantera att man inte har för avsikt att attackera landet, medan Nordkorea vill se praktiska åtgärder.

– Nordkorea vill se en reducering av amerikansk trupp i Sydkorea och garantier för att inte amerikansk­a kärnvapen kan föras in på halvön, säger Swanström.

VID EN PRESSKONFE­RENS efter mötet sade president Trump dock att avtalet inte omfattar USA:S 32 000 soldater i Sydkorea, men att han hoppas kunna ta hem dem på sikt. Han sade däremot att ”krigsspele­n” med Sydkorea ska avslutas, men det är oklart om det omfattar alla militärövn­ingar med Sydkorea.

Med det generella ramavtalet i ryggen ska nu detaljerna kring säkerhetsg­arantierna arbetas fram.

Det underteckn­ade dokumentet innehåller inga formulerin­gar om ekonomiska sanktioner, Trump sade att det kommer att ske först när nedrustnin­gen kommit längre.

Swanström och andra experter som TT talat med säger att resultatet av toppmötet, inklusive den generella skrivninge­n är ”så bra som man kan förvänta sig”.

MARK KLAMBERG, DOCENT i folkrätt vid Stockholms universite­t, säger att dokumentet som underteckn­ades i dag är närmast identiskt med ett uttalande som USA och Nordkorea skrev under 1993.

– Det kan ha betydelse att det är andra personer som upprepar vad som sagts tidigare, så på det sättet kan det ha ett värde. Men det är inte så att USA och Nordkorea har lovat eller utfästs sig något mer än vad parterna gjorde 1993, säger Klamberg.

Har uttalandet ingen betydelse?

– Det är vissa som beskriver det som historiskt, och det är historiskt på så sätt att de har träffats, men för att avgöra den faktiska betydelsen får vi vänta och se, säger Klamberg.

Hur bindande är det som skrivits under?

– Det ser jag mer som någon form av avsiktsför­klaring eller gemensamt uttalande. Staterna kan använda det i sin retorik, men det finns ingen övervaknin­gsmekanism, det är väldigt vaga skyldighet­er och inget tyder på att det kommer ratificera­s vilket är ett krav för bindande överenskom­melser enligt amerikansk lag så det går inte att rättsligt utkräva något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden