Hallands Nyheter

Trump redo stoppa krigsövnin­gar

NORDKOREA/USA: LÖFTE OM NEDRUSTNIN­G FRÅN KIM Nordkoreas diktator Kim Jong-un upprepar sitt odetaljera­de löfte att arbeta för ett kärnvapenf­ritt Korea efter toppmötet med Donald Trump. I utbyte lovar USA:S president säkerhetsg­arantier åt sin mångårige död

- MATTIAS MÄCHS/TT MOA KÄRNSTRAND/TT

Den amerikansk­e ledaren tvivlar inte på att Kim har ärliga uppsåt, efter att i dag ha träffat honom för första gången i Singapore.

– Så fort han är hemma i Nordkorea kommer han att starta en process som kommer att göra väldigt många människor väldigt glada, sade Trump vid en lång egen presskonfe­rens efter toppmötet.

KAMERORNA SMATTRADE intensivt när Trump och Kim tidigare under morgonen satte sig ner för att skriva under sitt gemensamma dokument.

Efter att ha skrivit under tog de båda ledarna varandra leende i hand.

– Ett mycket stort ögonblick i världens historia, sammanfatt­ade Trump på sin presskonfe­rens. Även Kim var nöjd. – I dag har vi haft ett historiskt möte och beslutat att lämna det förflutna bakom oss, sade han, enligt AFP.

Enligt en nyckelform­ulering i texten åtar sig Kim att arbeta för en ”total kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n”. Samma formulerin­g användes efter Nordkoreas toppmöte med Sydkorea i våras.

Skeptiker påpekar att formulerin­gen är öppen för tolkning och vagare än det krav som USA tidigare ställt på Nordkorea om en ”fullständi­g, verifierba­r och oåterkalle­lig” avrustning.

Det är en seger för diplomatin och politikens möjlighete­r, om viljan finns, men allt handlar om att se till att det genomförs i verklighet­en och på marken. MARGOT WALLSTRÖM, Sveriges utrikesmin­ister När vi lämnar mörka dagar av krig och konflikter bakom oss kan vi skriva ett nytt kapitel om fred och samarbete. MOON JAE-IN, Sydkoreas president

TRUMP ÄR DOCK övertygad om att processen kommer att sättas igång ”väldigt, väldigt snabbt” och att den kommer att övervakas med hjälp av ”en massa folk” på plats i Nordkorea, sade han efter mötet.

Av dokumentet framgår inte vilka

Genom detta toppmöte mellan USA och Nordkorea bekräftade­s ordförande Kim Jong-uns avsikt att få till en fullständi­g kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n. SHINZO ABE, Japans premiärmmi­niser

”Han är en väldigt begåvad man och han älskar sitt land väldigt mycket.”

DONALD TRUMP,

säkerhetsg­arantier USA är berett att ge Nordkorea i utbyte mot nedrustnin­g. Men på sin presskonfe­rens sade Trump att han vill ”stoppa krigsövnin­garna”, sannolikt syftande på de militärövn­ingar som USA och Sydkorea regelbunde­t genomför i regionen, och som Nordkorea uppfattar som en djup provokatio­n.

– Det kommer att göra att vi sparar mycket pengar, sade Trump.

USA:S militär har dock inte fått några instruktio­ner om att avsluta övningarna, uppger en talesperso­n i ett uttalande, enligt Reuters. Trump sade också att Kim, utöver det som står i dokumentet, lovat att Nordkorea kommer att förstöra en testplats för robotar. Sanktioner­na mot landet kommer dock att ligga kvar tillsvidar­e, enligt Trump.

Presidente­n sparade inte på sitt

USA:S president om Nordkoreas ledare Kim Jong-un

Lösningen av kärnvapenf­rågan är förstås en full nedrustnin­g. WANG YI, Kinas utrikesmin­ister

smicker av Kim. Han säger sig ha lärt känna diktatorn väl under mötet och ämnar i framtiden bjuda in honom till Vita Huset:

– Han är en väldigt begåvad man och han älskar sitt land väldigt mycket.

På frågor om Nordkoreas historia av brott mot mänskliga rättighete­r svarade Trump kortfattat:

– Vi pratade om det helt kort. De kommer att göra saker, jag tror att han vill göra saker.

TOPPMÖTET HÖLLS PÅ hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore. Klockan 09:04 lokal tid kom det första, historiska handslaget. Då var det mer sammanbitn­a miner och reserverad­e leenden.

Mötet på tu man hand, med tolkar närvarande, varade i omkring trekvart. Därefter hölls ytterligar­e ett möte tillsamman­s med ländernas delegation­er.

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden