Hallands Nyheter

Kreativite­ten sprudlar hos Sv

FALKENBERG: FOTOPROJEK­T HJÄLPTE HONOM ATT MÅ BÄTTRE

- MALIN STRANDBERG malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

En pågående fotoutstäl­lning, en nysläppt EP och ett jobb han trivs utmärkt med. Livet leker för Falkenberg­aren Svante Fält. Men det har inte alltid varit så.

”Det tar tid att komma tillbaka men nu känner jag att bitarna har fallit på plats.”

Svantes musikintre­sse väcktes till liv på allvar när han som 14-åring fick sin första egna dator och började ladda ner musik. Snart började han spela elbas. Under tiden på Sturegymna­siet i Halmstad tog musiken ett hårdare grepp om Svante. Detta tack vare mötet med Carl Bergendahl och Liam Amner - som numera är hans bandmedlem­mar. I april släppte ”Pistol Piss” sin första EP. Svante spelar bas, keyboard och sjunger men står även för text och melodi.

– Vi är ett skönt gäng och eftersom vi har känt varandra länge så vet var vi har varandra. Vissa av låtarna är över tio år gamla så det är kul att slutligen släppa dem. Ofta börjar idén till en låt med ett riff eller en snitsig textrad. Sedan börjar det svåra med att få ihop material till en hel låt. Det kan ta flera månader ibland, berättar han. Vad spelar ni för musik?

– Vi spelar spretig rock, men det är viktigt att vi inte låter som något annat band. Jag blev glad när en kompis sa att han inte kunde placera låtarna i en viss genre. Titeln ”This Is the Blues” valde jag eftersom det är kul att överraska folk.

I HÖST SLÄPPS ytterligar­e material i form av två singlar och Svantes dröm är att någon gång i framtid kunna leva på sitt intresse. Förutom musiken har Svante till och från varit helt uppslukad av olika fotoprojek­t. Motiven har då varit tåg i alla dess former, både i Sverige och utomlands. Just nu är han aktuell med en fotoutstäl­lning på Falkenberg­s bibliotek.

– Det är samma kreativite­t som gått från det ena till det andra. Jag vill ta bilder på sådant som håller på att försvinna och blir lätt lite för sentimenta­l i mitt skapande. Men jag har lärt mig att inte bli för kär i mina idéer.

Utställnin­gen består av bilder av järnvägen som förr gick genom Falkenberg. Han har lagt mycket tid på att dokumenter­a tågtrafike­n under olika årstider. Och bilderna har hängts upp av en anledning, det är nämligen tio år sedan stationen flyttades från stadens centrum.

Enligt Svantes tycke är dock dokumentat­ionen av Hallandsås­en hans mest genomarbet­ade projekt. Ett fotoprojek­t han är väldigt nöjd med och som fungerade som en väg tillbaka till ett friskare liv.

– Jag är bipolär och 2013 kraschade jag ihop totalt och fick flytta hem till mamma. Jag var så nere att det kändes som en seger när jag över huvud taget klarade av att gå och handla något att äta. Projektet på Hallandsås­en gav tillvaron en mening och jag mådde mycket bättre när jag hade något att gå in i.

NÄR SVANTE BLEV sjuk hade han precis avslutat studierna till automation­singenjör i Göteborg och ville satsa på musiken. Planen var att flytta tillbaka efter tillfriskn­andet. Men han kom på andra tankar.

– Livet är enklare i Falkenberg. Det är inte lika stressigt här och det är bra för min sjukdom. Samtidigt gäller det att inte bara se sjukdomen som ett problem utan inse att det också är en del av min personligh­et. Det tar tid att komma tillbaka men nu känner jag att bitarna har fallit på plats.

 ??  ?? VILL KUNNA LEVA PÅ MUSIKEN. Svante Fält, 29, spelar elbas och keyboard och i slutet av april släpptes hans EP ”This is the blues”
VILL KUNNA LEVA PÅ MUSIKEN. Svante Fält, 29, spelar elbas och keyboard och i slutet av april släpptes hans EP ”This is the blues”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden