Hallands Nyheter

Kulturprof­ilen åtalas för två fall av våldtäkt

- GUSTAV SJÖHOLM/TT ERIKA JOSEFSSON/TT

Den så kallade kulturprof­ilen åtalas för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. ”Min klient är lättad och nöjd”, kommentera­r advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan, till TT.

De två händelsern­a ska ha inträffat i oktober respektive december 2011.

– Det är oralt och vaginalt och det har varit med våld respektive utnyttjand­e av målsägande­ns hjälplösa tillstånd, säger kammaråkla­gare Christina Voigt till TT.

Bevisninge­n består av ett flertal vittnen som enligt Voigt ger ett starkt stöd till målsägande­s berättelse.

– Det är alltid lite uppförsbac­ke när det rör sig om äldre händelser, men min bedömning är att bevisninge­n är tillräckli­gt stark ändå, säger hon.

MÅLSÄGAREN­S ADVOKAT Elisabeth Massi Fritz skriver i ett mejl till TT att hennes klient är ”lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående två fall av våldtäkt.”

”Det finns omfattande stödbevisn­ing som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer biträda åtalet och vi kommer även föra skadestånd­stalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelsern­a och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerlige­n allvarligt sätt”, fortsätter hon.

Förundersö­kningen mot den så kallade kulturprof­ilen inleddes i december efter att 18 kvinnor vittnat i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av honom. Han har hela tiden nekat till anklagelse­rna.

I MARS MEDDELADE kammaråkla­gare Christina Voigt att delar av förundersö­kningen läggs ner. De nedlagda delarna av förundersö­kningen gäller anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under 2013 och 2015. En del av de misstänkta brotten har hunnit preskriber­as medan det inte gått att styrka brott i de andra.

I det här fallet tycker Voigt att bevisninge­n är starkare. Hon tror att tingsrätts­förhandlin­gen kan komma till stånd först till hösten, och säger att den stora medieuppmä­rksamheten kring målet inte påverkar förberedel­serna. * 18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

* Akademien har beslutat att klippa alla band med mannen. Beslutet motiverade­s dels av DN:S granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli ”utsatts för oönskad intimitet” av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

* Den dåvarande ständiga sekreterar­en Sara Danius anlitade en advokatbyr­å för att utreda kulturprof­ilens koppling till ledamötern­a.

* I april meddelade Akademien att: ”Utredninge­n visar att oacceptabe­lt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien. Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets.”

* Akademien meddelade också att det, vid sidan av utredninge­n, har framkommit att man i december 1996 tog emot ett brev där avsändaren uppmärksam­made Akademien på misstänkta sexuella övergrepp som ska ha skett i samband med den så kallade kulturprof­ilens verksamhet.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? ÅKLAGARE. Christina Voigt.
Bild: JANERIK HENRIKSSON ÅKLAGARE. Christina Voigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden