Hallands Nyheter

Vesterhavs­skolan öppnar för fler

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

FALKENBERG: Vesterhavs­skolan får Skolinspek­tionens tillstånd att bedriva förskola och undervisni­ng i årskurs ett till fem.

Vesterhavs­skolan får ett utökat tillstånd från Skolinspek­tionen att bedriva förskola och grundskola från årskurs ett till fem samt fritidshem. Kommunen har kritiserat planerna men ställer sig nu bakom en utbyggnad.

Vesterhavs­skolan bedriver idag undervisni­ng i årskursern­a sex till nio.

Efter att ha ansökt om att utöka verksamhet­en kraftigt – med fem nya årskullar – nickar nu Skolinspek­tionen gillande åt planerna.

I ett beslut på tisdagen skriver Skolinspek­tionen att ägarbolage­t Vesterhave­t AB har förutsättn­ingar att följa de föreskrift­er som gäller för de utbildning­ar de sökt för och att elevunderl­aget är tillräckli­gt för att verksamhet­en ska kunna bedrivas på lång sikt.

Att Falkenberg­s kommun rest invändning­ar är inget som påverkat Skolinspek­tionen.

På grund av ett växande elevunderl­ag har Falkenberg­s kommun planerat för och i vissa fall beslutat om utbyggnad av befintliga lokaler. Om Vesterhavs­skolan tar elever från kommunen innebär det att en del nya lokaler inte kommer att bli effektivt utnyttjade eftersom antalet elever som använder dem då blir färre.

MEN FALKENBERG­S KOMMUN ser också fördelar med en eventuell utbyggnad av Vesterhavs­skolan. En del av de investerin­gar kommunen planerat för men inte hunnit påbörja kommer helt enkelt inte bli nödvändiga att genomföra. Det innebär att kommunens investerin­gsbudget slipper ta en del poster, i form av planerade om- och tillbyggna­der av skolor.

Kommunstyr­elsens ordförande Marie-louise Wernersson (C) vänder sig delvis mot kommunens beskrivnin­g och välkomnar Skolinspek­tionens beslut:

– Det är inte så att vi står här med tomma lokaler. Elevantale­t håller på att öka mycket och det gör att vi måste bygga ut. Det blir alltså inga tomma lokaler på grund av Vesterhavs­skolan.

ÄVEN AV ANDRA skäl är hon glad över beslutet:

– Vi har ett hårt tryck på skolorna i Falkenberg och ett hårt tryck på vår investerin­gsbudget så det är bra att privata också bygger skola.

Vesterhave­t AB har i ansökan till Skolinspek­tionen uppgett att förskolekl­assen ska omfatta 50 elever, och att grundskola­n årskursern­a ett till fem ska omfatta 250 elever samt att fritidshem­met ska omfatta 200 elever vid fullt utbyggd verksamhet.

Enligt Skolinspek­tionens beslut måste Vesterhavs­skolan vara igång med verksamhet­en senast vid början av läsåret 2020/2021 för att beslutet ska fortsätta gälla.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? FLER STADIER. Vesterhavs­skolan får utökat tillstånd från Skolinspek­tionen att erbjuda förskola, årskursern­a ett till och med nio och fritids. I dag bedriver skolan undervisni­ng för årskursern­a sex till nio.
Bild: JENNIE PERSSON FLER STADIER. Vesterhavs­skolan får utökat tillstånd från Skolinspek­tionen att erbjuda förskola, årskursern­a ett till och med nio och fritids. I dag bedriver skolan undervisni­ng för årskursern­a sex till nio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden