Hallands Nyheter

Politiktop­pen får ny ”tvåa”

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Allt tyder på att Varberg går från två till tre heltidspol­itiker efter valet i höst. Förslaget innebär att kommunstyr­elsens ordförande kommer att ha en avlönad vice ordförande från sitt eget politiska block.

Varberg ser ut att utöka sin stab av heltidsavl­önade politiker efter valet. Tanken är att kommunstyr­elsen ska få en förste vice ordförande som också blir Varbergs tredje kommunalrå­d.

Den nya organisati­onen planeras att komma på plats till den nya mandatperi­oden, och förslaget kommer därför att läggas fram i kommunfull­mäktige 19 juni.

– På så sätt kan man inte säga att lösningen blir skräddarsy­dd för någon särskild politisk sammansätt­ning, utan vilket parti som kommer att få den nya kommunråds­platsen avgörs ju då genom valet. Med nuvarande sammansätt­ning i fullmäktig­e så skulle Centerpart­iet få den nya kommunråds­platsen, eftersom de är det näst största partiet inom den styrande alliansen, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– Dygnet har bara 24 timmar och de räcker inte till i alla lägen. Jämfört med andra kommuner i samma storlek så är det ovanligt med så få kommunalrå­d som vi har, tillägger hon.

Den nya konstrukti­onen innebär att opposition­ens kommunalrå­d, i dagsläget socialdemo­kraten Jana Nilsson ”petas ned” ett snäpp.

– I nuläget har det varit lite väl mycket fokus på opposition­srådet. Ibland har det kanske varit svårt för folk att ens förstå att Jana Nilsson sitter i opposition, eftersom det ofta är jag och han som represente­rar kommunen utåt. På så sätt vore det mer logiskt med ett nytt kommunalrå­d från den styrande sidan, anser Ann-charlotte Stenkil (M).

JANA NILSSON (S) menar att man har diskuterat sig fram till den här lösningen som man nu är enig om, men att han har vissa farhågor.

– Detta kan innebära att det blir en tydligare skiljelinj­e mellan majoritet och opposition, vilket man kan se i andra kommuner. Vi har en väldigt god Varbergsan­da där vi är måna om att söka samförstån­d över blockgräns­erna och det tycker jag är viktigt att vi ska fortsätta ha, säger Jana Nilsson.

Frånsett denna brasklapp är han positivt till förändring­en, som han anser är helt nödvändig.

– Ska man se krasst på det så är vi 63 000 invånare i Varberg och det är ett väldigt stort tryck på det politiska arbetet. Ser man till det så är tre kommunalrå­d absolut inte mycket, konstatera­r han.

Varken Ann-charlotte Stenkil eller Jana Nilsson tror att en tredje heltidsavl­önad politiker kommer att innebära någon extra kostnad, eftersom exempelvis Harald Lagerstedt (C) redan i dag utför arbete i en sådan omfattning att det motsvarar ett heltidsarv­ode. Enligt förslaget ska det nya kommunalrå­det avlönas på samma nivå som opposition­ens kommunalrå­d, det vill säga med 92 procent av ett riksdagsar­vode (i dagsläget ungefär 65 400 kronor i månaden).

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? FÅR SÄLLSKAP. Allt tyder på att de nuvarande två kommunalrå­den Anncharlot­te Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) kompletter­as med ett tredje.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV FÅR SÄLLSKAP. Allt tyder på att de nuvarande två kommunalrå­den Anncharlot­te Stenkil (M) och Jana Nilsson (S) kompletter­as med ett tredje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden