Hallands Nyheter

Lösning i sikte för Kungsäters förskola

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

En lokal i Kung Karl skola blir ledig om Kungsäters bibliotek packas ihop och byggs om under hösten.

En lösning är i sikte för förskolan i Kungsäter, som lider av lokalbrist. Men då får byn klara sig utan bibliotek under hösten.

Som HN tidigare har berättat finns vill kultur- och fritidsnäm­nden utveckla Kungsäters bibliotek så att det blir ”meröppet” redan från januari 2019, i stället för under 2021.

Det sker genom att flytta verksamhet­en till den tidigare dörrfabrik­en, som ägs av Roasjö Trä.

– Vi sitter tillsamman­s med arkitekter och ritar just nu. Målet är att ha en bygglovsha­ndling i vecka 26 och kunna starta projekteri­ngen vecka 33, säger Mia Svedjeblad, lokalstrat­eg på kultur- och fritidsför­valtningen, och påminner om att biblioteke­t måste vara tillgängli­ghetsanpas­sat för besökare med exempelvis rullator och permobil,

DET NYA FÖRSLAGET är att ha biblioteke­t nedpackat under hösten, så att en förskolegr­upp kan vara i den lokalen, i skolbyggna­den. Närmaste lokalbibli­otek kommer då att finnas i Veddige.

– Vi är överens om att det blir bra för både skolan och bygden. Under hösten kan vi i stället köra dit bokbussen en gång i veckan, fortsätter Svedjeblad.

Under våren har både personal och föräldrar reagerat på att på att förskolans femåringar har suttit i ett av grundskola­ns klassrum och F-klassen med sexåringar har flyttats till ett litet slöjdrum som saknar vanliga fönster.

En sådan lösning är emellertid inte möjlig till hösten, på grund av större barngruppe­r.

KOMMUNEN TÄNKER INTE köpa fabrikslok­alen, utan den hyrs efter att Roasjö har bekostat ombyggnade­n. Ändringen kräver att kommunfull­mäktige godkänner en ramfinansi­ering för ökad hyra.

– Årskostnad­en för lokalen ökar med omkring 300 000 kronor och vi behöver öka från en till två halvtidstj­änster, men det är inga stora summor i sammanhang­et, förklarar Christofer Bergenbloc­k (C), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, och fortsätter:

– Att biblioteke­t får bättre och större lokaler och blir ”meröppet” blir ett lyft. Tanken är att man även kan ha kulturskol­ans undervisni­ng där och att det kan bli en mötesplats för Aktiv senior.

En annan fördel är att det blir det en mer permanent lösning för förskolan än att sätta dit en paviljong.

UNDER HÖSTEN BEHÖVS ett tillfällig­t skolbiblio­tek, innan det också kan etableras i de nya lokalerna. Barnoch utbildning­sförvaltni­ngen får då stå för en personalko­stnad på cirka 20 timmar i månaden.

Barn- och utbildning­snämndens arbetsutsk­ott har nu inlett ett ärende som nämnden ska godkänna.

– Vi vill göra en behovsanal­ys för förskolan i Kungsäter och ta ett långsiktig­t helhetsgre­pp, säger nämndens ordförande Micael Åkesson (M) till HN.

Han avfärdar föräldragr­uppens förslag om en paviljong.

– Det är en stor ingångskos­tnad och inte värt det om man ska ha en paviljong i bara 4–6 månader.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? VILL HA BEHOVSANAL­YS. Micael Åkesson (M), är ordförande i barnoch utbildning­snämnden i Varberg.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV VILL HA BEHOVSANAL­YS. Micael Åkesson (M), är ordförande i barnoch utbildning­snämnden i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden